settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за прощаването на себе си?

Отговор


Никога Библията не говори за идеята да „прощаваме на себе си“. Казва ни се да прощаваме на другите, когато те извършат нарушение срещу нас и търсят прошка. Когато искаме Божията прошка въз основа на Христос, който вече е платил за нашите грехове чрез доверие в Него като Спасител и Господ, Той ни прощава. Толкова е просто (1 Йоан 1: 9). Въпреки това, въпреки че сме освободени от робството на греха (както се говори в Римляни глави 6-8), все пак можем да изберем да потънем в него и да действаме така, сякаш не сме освободени от него. По същия начин, с чувство за вина можем да приемем факта, че ни е простено в Христос, или можем да повярваме на лъжата на дявола, че все още сме виновни и следователно трябва да се чувстваме виновни.

Библията казва, че когато Бог ни прощава, Той „вече не помни греховете ни" (Йеремия 31:34). Това не означава, че всезнаещият Бог забравя, защото ни прощава. По-скоро Той решава да не докарва греха ни към Себе си или към другите. Когато нашите бивши грехове ни се появят в съзнанието, ние можем да изберем да спрем да мислим за тях (с произтичащите от това чувства на вина), или можем да изберем да изпълним ума си с мисли за страхотния Бог, който ни прощава и да Му благодарим и хвалим ю(Филипяни 4: 8). Помненето на греховете ни е от полза само когато си напомняме за степента на Божията прошка, което ни улеснява да прощаваме на другите (Матей 18: 21-35).

За съжаление има хора, които не си „прощават“, които не живеят отвъд миналото си, защото наистина не искат да забравят предишните си грехове. Някои избират по-скоро да продължат да получават ужасна тръпка от преживяванията от минали грехове в съзнанието си. Това също е грях и трябва да се признае и изостави. Мъж, който пожелава в сърцето си жена, е виновен за греха на прелюбодейството (Матей 5:28). По същия начин, всеки път, когато мислено преживяваме греха си, ние отново извършваме същия грях. Ако това се случва в живота на християнина, моделът на грях / вина / грях / вина може да бъде разрушителен и безкраен.

Спомняйки си, че греховете ни са простени,това трябва да улесни прощаването на другите (Матей 7: 1-5; 1 Тимотей 1:15). Прошката трябва да ни напомни за великия Спасител, който ни прости, без да заслужаваме (никога няма да заслужим), и да ни сближи в любящо подчинение към Него (Римляни 5:10; Псалм 103: 2-3,10-14). Бог би позволил да си спомним за наши грехове (Сатана може да използва това с лоша цел, но Бог го позволява с добра цел), но Той иска да приемем Неговата прошка и да се радваме на Неговата благодат. И така, следващия път, когато бившите ви грехове ви дойдат на ум, „сменете канала“, като изберете да се спрете на Неговите милости (би било полезно ако имате списък със стихове, които хвалят Бог) и да помислите как трябва да мразим греха.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за прощаването на себе си?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries