settings icon
share icon
Въпрос

Наистина ли грехът на Адам и Ева е бил изяждането на парче забранен плод?

Отговор


Фразата „забранен плод" се отнася до историята на Адам и Ева в Едемската градина. Бог им забранил да ядат плода от дървото на познаниетоза добро и зло (Битие 2:9, 3:2). Библията не казва нищо за вида плод. Традицията го е идентифицирала като ябълка, но е невъзможно да се каже със сигурност какъв вид плод е бил. От текста на Битие личи всякак, че това е буквално дърво с буквален плод.

Ключовият елемент в пасажа не е самият плод, а забраната срещу изяждането му. Бог дал на Адам и Ева само една забрана в своите напътствия. Дали имало някакво духовно свойство в плода наистина е без връзка. Грехът бил в неподчинението на Божията заповед. Чрез изяждането на плода (акт на неподчинение) Адам и Ева получили лично знание за злото. Те вече познавали доброто, но сега те имали обратния опит на злото на неподчинението и вината и срама, които идвали с него. Лъжата на Сатаната била, че познаването на доброто и злото ще ги направи като богове (Битие 3:5).В действителност те вече били направени по Божи образ и имали благословията на Неговото добро нареждане.

Урокът за нас днес е, че когато Бог забрани нещо, то е за наше собствено добро. Като не Му се подчиняваме, вървейки по нашия собствен път, или като решаваме сами какво е и не е полезно за нас винаги ще води до гибел. Нашият небесен Отец, който ни е създал, знае какво е най-добро за нас и когато забранява нещо, трябва да Го слушаме. Когато изберем да се подчиняваме на собствени желания вместо на Неговата съвършена и свята воля, нещата никога не вървят добре за нас. Адам и Ева направили това тъжно откритие след като изяли забранения плод, а човечеството оттогава страда последиците от тяхното решение (Римляни 5:12).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Наистина ли грехът на Адам и Ева е бил изяждането на парче забранен плод?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries