settings icon
share icon
Въпрос

Какво има предвид Библията, когато казва „Безумният казва в сърцето си „Няма Бог““?

Отговор


Както Псалом 14:1, така и Псалом 53:1 казват: „Безумният казва в сърцето си: „Няма Бог.““ Някои взимат тези стихове като посочване, че атеистите са безумни, т.е. липсва им интелигентност. Обаче, не това е значението на еврейската дума, преведена „безумен“. В този текст еврейската дума е nabal, която по-скоро назовава „морален безумец“, напр. някой без морал. Значението на текста не е „неинтелигентните хора не вярват в Бог“. Вместо това значението на текста е „неморалните хора не вярват в Бог.“

Много атеисти са много интелигентни. Не интелигентността или нейната липса е това, което води човек до отхвърляне на вярата в Бог. Липсата на морал е това, което води човек до отхвърляне на вярата в Бог. Хората не отхвърлят идеята, че има Същество Творец. Вместо това хората отхвърлят идеята за съществуването на Същество Творец, който изисква морал от Своето творение. За да очистят съвесттта си и да се облекчат от вината си хората отхвърлят идеята за Бог като единственият източник на абсолютен морал. Извършването на това позволява на атеистите да живеят както си изберат – колкото морално или неморално пожелаят – без чувство на вина за техния отказ да бъдат отговорни пред Бог.

Няколко изтъкнати атеисти са го признали. Един известен атеист, когато бил попитан какво се надява да постигне чрез атеизма, заявил, че иска „да пие колкото може повече алкохол и да прави секс с колкото може повече жени.“ Вярата в божествено Същество е придружена от чувство за отчетност и отговорност към това Същество. Затова, за да избяга от осъждането на съвестта и да отрече нейното морално теглене, като самата тя била създадена от Бог, човек трябва да отрече съществуването на Бог.

Това не е, за да се каже, че всички атеисти са неморални хора. Много атеисти живеят относително морален живот. Смисълът на „Безумният казва в сърцето си: „Няма Бог““ е, че липсата на доказателство за Неговото съществуване не е истинската причина, поради която хората отричат вярата в Бог. Хората отричат вярата в Бог поради желание да живеят свободни от моралните ограничения, които Той изисква, и да избягат от вината, която придружава нарушаването на тези ограничения. „Защото Божият гняв се открива от небето против всяко нечестие и неправда на човеците, които препятсвуват на истината чрез неправда. Понеже, това, което е възможно да се знае за Бога, на тях е известно, защото Бог им го изяви…. човеците остават без извинение…..но извратиха се чрез своите мъдрувания, и несмисленото им сърце се помрачи….. Затова, според страстите на сърцата им, Бог ги предаде на начистота, защото да се обезчестят телата им между сами тях, те които замениха истинския Бог с лъжлив“ (Римляни 1:18-25).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво има предвид Библията, когато казва „Безумният казва в сърцето си „Няма Бог““?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries