settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията относно това, какви храни трябва да ядем (кошер)? Има ли храни, които християнинът трябва да избягва?

Отговор


Левит 11 глава изброява диетичните ограничения, които Бог даде на народа Израел. Диетичните закони включваха забрана да не се яде свинско, водни животни с черупка, повечето насекоми, лешоядни птици и разни други животни. Диетичните правила никога не бяха предназначени да се отнасят за някой друг, освен за израилтяните. Целта на хранителните закони беше да отличи израилтяните от другите народи. След като приключи тази цел, Исус обяви всички храни за чисти (Марко 7:19). Бог даде на апостол Петър видение, в което обяви, че вече може да се ядат животни, които преди това са били нечисти: „Което Бог е очистил, ти не го смятай за мръсно” (Деяния 10:15). Когато Исус умря на кръста, Той изпълни старозаветния закон (Римляни 10:4; Галатяни 3:24-26; Ефесяни 2:15). Това включва също и законите относно чистите и нечистите храни.

Римляни 14:1-23 ни учи, че не всеки е достатъчно зрял във вярата, за да приеме факта, че всички храни са чисти. В резултат на това, ако сме заедно с някой човек, който би се оскърбил заради нашето ядене на „нечиста” храна, ние трябва да се откажем от правото си да ядем това нещо, за да не засегнем другия човек. Имаме правото да ядем каквото искаме, но нямаме правото да оскърбяваме други хора, дори те да не са прави. Но като християни от тази епоха, обаче, имаме свободата да ядем каквото искаме, стига това да не кара някой да се препъва в своята вяра.

В Новия Завет на благодат, Библията е много по-загрижена относно това какво количество ядем, отколкото какво точно ядем. Физическият апетит е аналогия на нашата способност да контролираме себе си. Ако не можем да контролираме своите хранителни навици, вероятно няма да можем да контролираме също други навици като тези на ума (похот, пожелание, неправилна омраза/гняв) и няма да сме способни да си пазим устата от клюки и кавги. Не трябва да се оставяме да бъдем контролирани от своя апетит; по-скоро трябва ние да контролираме него (Второзаконие 21:20; Притчи 23:2; 2 Петрово 1:5-7; 2 Тимотей 3:1-9; 2 Коринтяни 10:5).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията относно това, какви храни трябва да ядем (кошер)? Има ли храни, които християнинът трябва да избягва?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries