settings icon
share icon
Въпрос

Библията казва ли да следваш сърцето си?

Отговор


Във филми, романи, лозунги, блогове и мемове има много призиви "да следваш сърцето си". Сродни съвети са "доверявай се на себе си" и "следвай инстинктите си". Последваща сентенция е "сърцето ти никога няма да те заблуди". Проблемът е, че нито една от тези сентенции не е подкрепена от Библията.

Вместо да се доверяваме на сърцата си, трябва да предадем сърцата си на Бога: "Уповавай се на Господа от все сърце и не се облягай на своя разум; Във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправя пътеките ти." (Притчи 3:5-6). Този пасаж дава изрична заповед да не се доверяваме на себе си. И дава обещание за ръководство на онези, които изберат да следват Господа.

За да може каквото и да било да даде правилна насока, то трябва да се основава на обективна истина. Това означава, че този, с който се консултираме за напътствие, трябва да достигне до заключение, основано на обективната истина, а не на субективни, емоционални заключения. Библията учи, че човек трябва да следва Бога и заявява: "Благословен да бъде онзи човек, който се уповава на Господа и чието упование е Господ" (Еремия 17:7). Бог има съвършено познание за всичко (1 Йоан 3:20) - черта, която често се нарича всезнание. Божието знание не е ограничено по никакъв начин. Бог е наясно с всички събития, които някога са се случили, случват се в момента и някога ще се случат (Исая 46:9-10). Божието знание надхвърля обикновените събития и се простира до мислите и намеренията (Йоан 2:25; Деяния 1:24). Не цялото това знание, обаче, прави Бога напълно надежден източник на напътствия. Бог също така е наясно с всяка възможност, с всяка случайност, с всеки възможен изход от всяка поредица от събития (Матей 11:21). Тази способност, съчетана с Божията доброта, позволява на Бога да дава възможно най-добрите насоки, които хората да следват.

Бог казва това за непокаяното сърце: "Сърцето е измамливо повече от всичко и е страшно болно. Кой може да го познае?" (Йеремия 17:9). Този пасаж изяснява две причини, поради които никой не бива да се обвързва с това да следва сърцето си при вземането на решения. Първо, в цялото творение няма нищо по-измамно от сърцето на човека поради неговата наследствена греховна природа. Ако следваме сърцето си, ние следваме ненадежден водач.

Всъщност ние сме слепи за измамната природа на собственото си сърце. Както пита пророкът: "Кой може да го разбере?" Когато разчитаме на собствената си мъдрост, в крайна сметка се оказваме неспособни да различим доброто от злото. Хитовата песен от 1977 г. "You Light Up My Life" (Ти озаряваш живота ми) съдържа тези злощастни думи: "Не може да е грешно / щом се чувствам толкова прав." Определянето на правилно от грешно въз основа на "чувствата" е опасен (и небиблейски) начин на живот.

Второ, Йеремия 17:9 учи, че сърцето е изначално болно. Няма начин да се поправи сърцето. По-скоро човек се нуждае от ново сърце. Ето защо, когато човек повярва в Христос, той се превръща в ново творение (2 Коринтяни 5:17). Исус не поправя сърцето, а го заменя с ново.

Но това не означава, че можем да разчитаме на сърцето си, след като сме повярвали в Христос. Дори и като вярващи, ние сме насърчавани да следваме Божията воля вместо собствените си желания. Библията учи, че "плътта силно желае противното на Духа, а Духът – противното на плътта; понеже те се противопоставят едно на друго, за да не можете да правите това, което искате." (Галатяни 5:17).

Имаме всезнаещ, доброжелателен Господ, който обещава да ни даде мъдрост (Яков 1:5); имаме Неговото вдъхновено, непогрешимо Слово, записано за нас (2 Тимотей 3:16). Защо бихме обърнали гръб на Бога и на Неговите вечни обещания, за да преследваме капризните импулси на сърцето си?

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библията казва ли да следваш сърцето си?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries