settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за флиртуването?

Отговор


Библията не говори конкретно дали флиртът е погрешно или не, но има някои принципи, които можем да приложим. Първо, трябва да дефинираме какво е флиртуването. Според тълковният речник флиртът е „а) да се държиш любовно без сериозно намерение или б) да показваш повърхностен или случаен интерес или харесване“. Това е синоним на думата дреболия, нещо с малка стойност. Следващото нещо, което трябва да проучим е какво обикновено се опитват да постигнат хората, когато флиртуват. Опитват ли се да привлекат внимание от другите, независимо дали то е отрицателно или положително? Опитват ли се да покажат сексуален интерес или влечение? Виждат ли го като „невинно забавление“, дори ако те или другият човек е във връзка с някой друг, дори семеен?

Случайният контакт с някого, при който има сексуални намеци, може да бъде опасен за нас духовно. Повечето хора вярват, че докато няма физическо проявление, това, което се случва в умовете ни е без значение. Библията, обаче, ни казва друго. „Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си.“ (Матей 5:28). Яков казва: „А който се изкушава, се завлича и подлъгва от собствената си страст; и тогава страстта зачева и ражда грях, а грехът, като се развие напълно ражда смърт.“ (Яков 1:14-15) . Нашият мисловен живот има значение за Бог и нашите мисли също в крайна сметка определят нашето поведение.

Грехът започва в умовете ни и след това се премества в сърцата ни. Матей 12:35 ни казва, че „Добрият човек от доброто си съкровище изважда добри неща; а злият човек от злото си съкровище изважда зли неща.“. Факт е, че с каквото се заобиколим, на каквото се отдадем и с каквото и да изпълним ума си, това ще станем. Ето защо във Филипяни 4:8 се казва: „Най-после, братя, всичко, що е истинно, що е честно, що е праведно, що е любезно, що е благодатно, - ако има <нещо> добродетелно, и ако има нещо похвално, - това зачитайте.’’

Въпреки че флиртът почти винаги се описва като „безобиден“, той рядко всъщност е такъв. Флиртът може да предизвика приятно внимание, но интересът, проявен към този човек, е почти изключително сексуален и вероятно няма да има чувство за уважение. Флиртът също може да навреди на репутацията на човек, което може да навреди както на настоящи, така и на бъдещи приятелства и романтични връзки. Флиртът може да изглежда забавен в момента, но той създава фалшива интимност, която оставя човек да се чувства празен, когато зад флирта не стои истинска връзка.

Друго съображение е човекът, с когото флиртувате. Възможно е мъжът или жената, с които се флиртува, да се борят с похотливи мисли. Когато човек от противоположния пол ги доближава намига им, докосва ги или показва тялото си пред тях, това ще направи борбата на човека още по-трудна. Библията силно ни предупреждава да не изкушаваме другите да съгрешават (Матей 18:7). Трябва да направим всичко възможно, за да доведем другите в Божието Царство и никога да не правим нещо, което би накарало човек да се препъне в християнския си път (Римляни 14:21).

Библията ни казва, че трябва да бъдем добър пример, показвайки на другите любовта на Христос чрез нашето поведение (Ефесяни 5:1-2). Христовата любов е истинска и дълбока. Тя е чиста и предназначена за благото на другия. Вместо да флиртуваме, ние трябва да обичаме другите с Божията любов. Първо Коринтяни 10:31 ни напомня: „И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божията слава..“

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за флиртуването?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries