settings icon
share icon
Въпрос

Защо намирането на истинската любов е толкова трудно?

Отговор


Всички имаме желание да обичаме и да бъдем обичани. Изпитваме различни нива на любов от родители, братя и сестри, приятели и други. Но повечето от нас също искат да намерят този специален човек, с когото да споделят по-дълбоко ниво на любов. Намирането на истинската любов може да изглежда невероятно трудно и често е трудно да се разбере защо. Важният въпрос, който първо трябва да се обмисли, е „какво е моето определение за истинска любов?“ Разбирането на това какво имаме предвид под „истинска любов“ може да ни помогне да видим какво наистина търсим и защо работи или не работи.

Много общества използват думата любов много свободно. Любовта често се свързва със силни чувства, които всъщност са егоцентрични и неангажиращи. В много филми и телевизионни предавания виждаме герои, които следват хормоните си и правят секс преди брака. Когато „любовта“ е плитко вкоренена в приятни емоции или физически чувства, тя се изключва толкова лесно, колкото е била запалена. Няма нищо лошо в желанието да изпитваме добри емоции към човека, когото обичаме; обаче, ако това е основата на връзката, връзката е в беда. Ако видът „любов“, който виждаме демонстриран в днешната наситена със секс култура, е това, което търсим, не е чудно, че изглежда трудно да се намери; търсим не истинска любов, а преживяване, което по природа не може да продължи дълго.

Библията дава много по-различна картина на любовта. Истинската любов е от Бог – всъщност, Той е любов (1 Йоаново 4:8) – и Той е Този, Който е поставил нуждата да обичаме и да бъдем обичани в нас. Следователно разбирането на Неговия план за любов е от решаващо значение. Истинската любов, според Библията, се корени в жертва, отдаденост и стремеж към добро на любимия човек (вижте Йоан 15:13). Божията любов към нас Го отведе на кръста. Ние знаем със сигурност, че Исус не е изпитвал „щастливи“ емоции по пътя Си към кръста (Лука 22:42-44). Библията описва нашето взаимоотношение с Исус като взаимоотношение на булка и младоженец (Матей 9:15; Ефесяни 5:32). Истинската романтика е предназначена да води до и да прерасне в брачно посвещение (Битие 2:24) и трябва да е основана на жертвена любов (Ефесяни 5:22, 25-28).

Безброй неща могат да направят трудно намирането на истинска любов, според Божия замисъл. Тук ще се съсредоточим върху няколко големи пречки, пред които сме изправени:

Да мислиш, че има само един „правилен“ човек за теб. Това е лъжа, която може да ни държи в страх, че се задоволяваме с по-малко от най-доброто. Чакането на перфектната „сродна душа“ да се появи може да бъде дълго. За когото и да изберем да се оженим, става „правилният“ за нас, защото сме поели ангажимент за цял живот към този човек. Библията е стеснила областта: нашата истинска любов трябва да бъде вярващ, който живее за Господа (2 Коринтяни 6:14-15); освен това Бог ще осигури мъдрост и проницателност (Яков 1:5). Мъдри, благочестиви хора, които ни познават добре, също могат да ни дадат напътствия при намирането на истинската любов.

Да мислиш, че един човек може напълно да ни удоволетвори. Само Бог може наистина да ни удоволетвори, така че не е нужно да намираме романтична любов, за да имаме чувство на удовлетворение! Никой от нас не е съвършен и да очакваме друго несъвършено човешко същество да посрещне всяка нужда е нереалистично, нездравословно и може да доведе само до разочарование.

Да нямаш желание за промяна или растеж. Лесно е да си представим в какъв човек бихме искали да бъдем влюбени, но колко усилия полагаме, за да станем сами такъв човек? Всички имаме свои собствени проблеми, които трябва да разрешим с Божията помощ, за да бъдем хората, каквито Той желае да бъдем. Може да е изкушаващо да мислим, че намирането на истинската любов магически ще реши тези проблеми. Но това, че сме в близки отношения с някого, няма да реши проблемите ни; по-вероятно е да ги направи по-големи. Това може да бъде възнаграждаваща част от взаимоотношенията, тъй както желязото остри желязото (Притчи 27:17), но трябва да сме готови да се променим и да растем. Ако не желаем да се променим, връзката ще бъде обтегната и в крайна сметка може да бъде унищожена. Това не означава, че всеки личен проблем трябва да бъде решен преди да се оженим. По-скоро трябва да започнем практиката да молим Бог да ни покаже кои неща трябва да бъдат изчистени от живота ни (Псалм 139:23). Когато станем хората, които Бог иска да бъдем, ще бъдем по-подходящи за каквито и да е било взаимоотношения.

Да мислиш, че е твърде късно да намериш истинската любов. Намирането на истинската любов и сключването на брак не трябва да се приемат с лека ръка. По-добре е да бъдете предпазливи, отколкото да вземете бързо и необмислено решение. Три пъти в Песен на песните се предупреждава: „Да не възбудите и да не събудите любовта ми преди да пожелае.“ (Песен на песните 2:7; 3:5; 8:4). Божието време винаги е най-доброто.

Знаем, че Бог се грижи за нашето желание да намерим истинската любов. Когато напълно предадем това желание на Него, ние се освобождаваме от бремето на опитите сами да направим истинската любов да се случи (Матей 11:29-30).

Любовта е основно качество на Бог и Той ни показва в Библията как работи истинската любов. Предефинирането на любовта или опитът да я откриете извън Божия замисъл предизвиква разочарование след разочарование. Предаването на нашите желания на Бог, подчиняването на Неговата воля и намирането на удовлетворение в Него са ключовете към намирането на истинската любов. „Весели се, тъй също, в Господа; И Той ще ти даде попросеното от сърцето ти.“ (Псалм 37:4).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Защо намирането на истинската любов е толкова трудно?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries