settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за управлението на вашите средства?

Отговор


Библията има какво да каже относно управлението на финансите. Относно вземането на заем, виж – Притчи 6:1-5; 20:16; 22:7, 26-27 („Богатият властва над сиромасите и който взема назаем, е слуга на заемодавеца... Не бъди от тези, които дават ръка, от тези, които стават поръчители за дългове; ако нямаш с какво да платиш, защо да вземат постелката ти изпод тебе?”). Относно подкупите, виж – Притчи 17:8; 18:16; 21:14; 28:21; 17:23 („Нечестивият приема подарък изпод пазва, за да изкриви пътищата на правосъдието.”). По отношение на богатствата, виж – Притчи 10:15; 11:4; 18:11; 23:5; 28:20 „Верният човек ще има много благословения; а който бърза да се обогати, няма да остане ненаказан.”

По отношение на мързела и финансите, виж – Притчи 6:6-11 („Иди при мравката, о, ленивецо, размишлявай за постъпките й и бъди мъдър - която, макар че няма началник, надзирател или управител, приготвя си храната лете, събира яденето си по жътва. Докога ще спиш, ленивецо? Кога ще станеш от съня си? Още малко спане, малко дрямка, малко сгъване на ръце за сън, така ще връхлети сиромашия върху тебе - като разбойник, и немотия – като въоръжен мъж.”). Във връзка с безполезността на богатството, виж – Еклесиаст 5:8-6:12 (5:10 казва: „Който обича среброто, няма да се насити на сребро, нито на доходи - онзи, който обича изобилието. И това е суета.”). Също и 1 Тимотей 6:6-11. По отношение даването, виж – Лука 6:38; 2 Коринтяни 9:6-15 (стихове 6-7, „А това казвам, че който сее оскъдно, оскъдно и ще пожъне; а който сее щедро, щедро и ще пожъне. Всеки да дава, според както е решил в сърцето си, без да се скъпи и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце.”).

Относно настойничеството, виж - Лука 16:1-13 (стих 11, „И така, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското богатство?”). Също така Яков 1:17. Ние също така сме отговорни да снабдяваме нашия собствен дом. 1 Тимотей 5:8 казва: „Но ако някой не се грижи за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата и от безверник е по-лош.”

В обобщение, какво казва Библията относно управлението на парите? Отговорът може да се обобщи с една дума - мъдрост. Ние трябва да бъде мъдри с нашите пари. Ние трябва да спестяваме пари, но не и да ги кътаме. Ние трябва да харчим пари, но с благоразумие и контрол. Ние трябва да ги връщаме на Господа, с радост и жертвоготовно. Ние трябва да използваме нашите пари, за да помагаме на другите, но с разпознаването и ръководството на Божия Дух. Не е грешно да си богат, но е грешно да обичаш парите. Не е грешно да си беден, но е грешно да пилееш пари за обикновените неща. Библейското последователно послание към управлението на парите е да бъдем мъдри.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за управлението на вашите средства?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries