settings icon
share icon
Въпрос

Какво се случва при окончателното осъждане?

Отговор


Първото нещо, което трябва да разберем за окончателното осъждане, е, че то не може да бъде избегнато. Независимо как можем да изберем да тълкуваме пророчеството за последните времена, ни е казано, че „е определено на човеците еднаж да умрат, а след това настава съд“ (Евреи 9:27). Всички ние имаме божествена среща с нашия Създател. Апостолът е записал някои подробности от окончателното осъждане: „След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях. Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите. И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си. И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това е втората смърт. И ако някой не се намери записан в книгата на живота, той биде хвърлен в огненото езеро“ (Откровение 20:11-15).

Този забележителен пасаж ни въвежда в окончателното осъждане – краят на човешката история и началото на вечното състояние. Можем да бъдем сигурни в едно: никакви грешки няма да бъдат направени при нашето изслушване, защото ще бъдем съдени от съвършения Бог (Матей 5:48; 1 Йоаново 1:5). Това ще се изяви в много неопровержими доказателства. Първо, Бог ще бъде съвършено справедлив и честен (Деяния 10:34; Галатяни 3:28). Второ, Бог не може да бъде измамен (Галатяни 6:7). Трето, Бог не може да бъде повлиян от никакви предразсъдъци, извинения или лъжи (Лука 14:16-24).

Като Бог Син Исус Христос ще бъде съдията (Йоан 5:22). Всички невярващи ще бъдат съдени от Христос при „големия бял трон“ и те ще бъдат наказани според делата, които са извършили. Библията е много ясна, че невярващите набират гняв срещу себе си (Римляни 2:5), и че Бог ще „въздаде на всеки според делата му“ (Римляни 2:6). (Вярващите също ще бъдат съдени на разлличен съд, наречен „Христовото съдилище“ (Римляни 14:10), но тъй като Христовата праведност ни е била отдадена и нашите имена са записани в Книгата на Живота, ние ще бъдем наградени, а не наказани, според делата ни.) При окончателното осъждане съдбата на неспасените ще бъде в ръцете на всезнаещия Бог, който ще съди всеки според състоянието на душата му.

Засега нашата съдба е в нашите собствени ръце. Краят на пътуването на нашата душа ще бъде или във вечното небе или във вечния ад (Матей 25:46). Трябва да изберем къде ще бъдем чрез приемане или отхвърляне на саможертвата на Христос за нас и трябва да направим този избор преди животът ни на тази земя да стигне края си. След смъртта няма повече избор и нашата съдба е да се изправим пред Божия трон, където всичко ще бъде открито и голо пред Него (Евреи 4:13). Римляни 2:6 заявява, че Бог „ще въздаде на всеки според делата му“.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво се случва при окончателното осъждане?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries