settings icon
share icon
Въпрос

Каква е клаузата „филиокве”?

Отговор


Клаузата „филиокве” е била, и все още продължава да бъде спор в църквата по отношение на Святия Дух. Въпросът е: „От кого произхожда Святият Дух – от Отца, или от Отца и Сина?” Думата „филиокве” означава „и сина” на латински. Тя се нарича клаузата „филиокве”, понеже фразата „и сина” е добавена към Никейската изповед, като посочва, че Святият Дух произхожда от Отца „и Сина”. Имало е толкова голям спор по този въпрос, че накрая се стига до разкол между римокатолическата и източноправославната църкви през 1054 г. от Хр. Двете църкви все още спорят относно клаузата „филиокве”.

Йоан 14:26 ни казва: „А Утешителят, Святият Дух, Когото Отец ще изпрати в Мое име…” Йоан 15:26 ни казва: „А когато дойде Утешителят, когото Аз ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелства за Мене.” Виж също Йоан 14:16 и Филипяни 1:19. Тези стихове посочват, че Духът се изпраща от двамата, от Отца и Сина. Същността на клаузата „филиокве” е желанието да защитим божествеността на Святия Дух. Библията ясно учи, че Святият Дух е Бог (Деяния 5:3-4). Тези, които се противопоставят на клаузата „филиокве”, възразяват, понеже вярват, че ако Святият Дух произлиза от Отца и Сина, това Го прави „подчинен” на Отца и Сина. Тези, които поддържат клаузата „филиокве”, вярват, че ако Святият Дух произлиза от Отца и Сина, това не оказва влияние върху факта, че Той е еднакво Бог, заедно с Отца и Сина.

Спорът за клаузата „филиокве” включва аспект от личността на Бог, който никога няма да можем да разберем напълно. Бог, който е безгранично същество, е в крайна сметка неразбираем за нашите ограничени човешки умове. Святият Дух е Бог, и Той беше изпратен от Бог тук на земята като „заместник” на Исус Христос. Въпросът дали Святият Дух е изпратен от Отца, или от Отца и Сина едва ли ще бъде решен окончателно, нито е абсолютно необходимо това да стане. Спорът около клаузата „филиокве” вероятно ще продължи.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е клаузата „филиокве”?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries