settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава, че Бог е Баща на сирачетата?

Отговор


Псалм 68:5казва: „Баща на сирачетата и защитник на вдовиците

е Бог в Своето обиталище.“ От всички начини, които Господ Бог Всемогъщи би могъл да избере да се свърже с човечеството, Той избра езика на семейството. Той би могъл да се опише като добронамерен диктатор, любезен шеф или търпелив хазяин. Но вместо това Той избра думата баща.

Той представя себе си като Баща, защото всички знаем какво означава баща и какво прави един баща. Дори и да не сме имали земни бащи, които да се отнасят добре с нас, ние имаме вътрешно разбиране за това какъв трябва да бъде добрият баща. Бог е положил това разбиране в сърцата ни. Всички имаме нужда да бъдем обичани, ценени и защитавани. В идеалния случай един земен баща е този, който посреща тези нужди. Но дори и да не го направи, Бог ще го направи. Исус учи последователите Си да се обръщат към Бог като към Отец (Лука 11:2). В цялото Писание Бог описва Своята любов към нас като любов на грижовен родител (Исая 49:15; Йоан 16:26-27; 2 Коринтяни 6:18). Въпреки, че притежава характеристики както на баща, така и на майка (Исая 66:13), Той избира думата в мъжки род, защото тя също означава сила, защита и снабдяване (Псалм 54:4).

Бог има специално място в сърцето Си за сираците (Второзаконие 24:20; Еремия 49:11; Яков 1:27). Псалм 27:10 казва: „защото баща ми и майка ми са ме оставили;

Господ обаче ще ме прибере.“ Бог знае, че много пъти земните бащи са отсъствали или не са си свършили работата (Ефесяни 6:4). Той предлага да изпълни ролята на Баща (Йоан 6:37; Второзаконие 1:31). Той ни кани да извикаме към Него, когато сме в беда (Псалм 50:15), да прехвърлим всичките си грижи върху Него (1 Петрово 5:7) и да се наслаждаваме на Неговата близост (1 Коринтяни 1:9: Псалм 116: 1; 1 Йоан 5:14). Той ни показва на дело характеристиките, които е заложил, когато е създал бащинството. Въпреки, че много пъти земните бащи не отговарят на идеала, Бог обещава, че в Него всеки може да има съвършен Баща.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава, че Бог е Баща на сирачетата?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries