settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за семейните проблеми?

Отговор


Семейните проблеми не са нещо ново. В един греховен свят тези, които трябва да обичаме най-много – нашите семейства – често стават тези, с които се караме най-много. Библията не премълчава греха и в нея са записани редица семейни проблеми, като се започне с прехвърлянето на вината на Адам върху жена му (Битие 3:12). Съперничеството между братя и сестри се вижда в историите за Каин и Авел, Яков и Исав и Йосиф и неговите братя. Ревността между съпругите — една от негативните последици от полигамията — се открива в историите на Хана, Лия и Рахил. Илий и Самуил трябваше да се справят със своенравни деца. Йонатан беше почти убит от баща си Саул. Давид беше съкрушен от бунта на сина си Авесалом. Осия имаше проблеми в брака. Всеки един от тези случаи е пример за това, как взаимоотношенията са увредени от греха.

Библията има какво да каже за взаимоотношенията, включително семейната динамика. Семейството е първата институция, която Бог създава за взаимоотношения между хората (Битие 2:22-24). Той създаде жена за Адам и ги съедини в брак. Исус прави препратка към това събитие и казва: „И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да го не разлъчва.“ (Матей 19:6). Божият план е един мъж и една жена да останат женени, докато единият от тях не умре. Той желае да благослови този съюз с деца, които трябва да бъдат отгледани „в учение и наставление Господне“ (Ефесяни 6:4; вижте също Псалм 127:3). Много семейни проблеми възникват, когато се бунтуваме срещу Божия замисъл – например полигамията, прелюбодейството и разводът причиняват проблеми, защото се отклоняват от първоначалния Божи план.

Библията дава ясни инструкции за това как членовете на семейството трябва да се отнасят един към друг. Божият план е съпрузите да обичат жените си по същия начин, по който Христос обича Своята църква (Ефесяни 5:25, 33). Съпругите трябва да уважават съпрузите си и да се подчиняват на тяхното ръководство (Ефесяни 5:22-24, 33; 1 Петрово 3:1). Децата трябва да се подчиняват на родителите си (Ефесяни 6:1-4; Изход 20:12). Колко семейни проблеми щяха да намерят решение ако съпрузите, съпругите и децата просто следваха тези основни правила?

Първо послание до Тимотей 5:8 казва, че семействата трябва да се грижат за своите си. Исус има сурови думи за онези, които избягват финансовите си отговорности към своите възрастни родители като твърдят, че са дали всичките си пари на храма (Матей 15:5-6).

Ключът към хармонията в семействата не е този, който естествено искаме да приложим. Ефесяни 5:21 казва „като се подчинявате един на друг в страх от Христа.“. Подчинението е в пряка опозиция на желанието на нашата плът да управлява и да има своето. Защитаваме правата си, защитаваме каузите си, защитаваме мненията си и отстояваме собствените си програми, когато е възможно. Божият начин е да разпънем плътта си (Галатяни 5:24; Римляни 6:11) и да се подчиним на нуждите и желанията на другите, когато можем. Исус е нашият модел за този вид покорство на Божията воля. Първо Петрово 2:23 казва: „Който бидейки охулван, хула не отвръщаше; като страдаше, не заплашваше; но предаваше делото Си на Този, Който съди справедливо;“.

Много от семейните проблеми ще намалеят ако следваме указанията във Филипяни 2:3-4: “ Не правете нищо от партизанство или от щеславие, но със смиреномъдрие нека всеки счита другия по-горен от себе си. Не гледайте всеки само за своето, но всеки и за чуждото.” Когато възприемем духа на смирение и се отнасяме към другите така, както Исус би се отнасял с тях, можем да разрешим много от нашите проблеми в семейството и взаимоотношенията.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за семейните проблеми?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries