settings icon
share icon
Въпрос

Какъв трябва да бъде редът на приоритетите в нашето семейство?

Отговор


Библията не излага подробен ред за приоритетите в семейните отношения. Обаче можем да потърсим в Писанието и да намерим общите принципи за определяне на приоритетите на семейните ни отношения. Бог очевидно идва на първо място: Второзаконие 6:5: „Да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила.” Цялото сърце, душа и сила на един човек трябва да са посветени да обичат Бога, да Го направят свой пръв приоритет.

Ако сте женени, на второ място идва вашият съпруг или съпруга. Жененият мъж трябва да обича своята съпруга така, както Христос обича църквата (Ефесяни 5:25). Първият приоритет на Христос – след покорството и прославата на Отец – беше църквата. Това е примерът, който трябва да следва съпругът: Първо Бог, след това съпругата. По същия начин съпругите трябва да се покоряват на своите мъже „като на Господа” (Ефесяни 5:22). Принципът е, че в приоритетите на една жена съпругът трябва да следва непосредствено след Бога.

Ако съпругът и съпругата следват непосредствено след Бога в нашите приоритети, и след като мъжът и жената са една плът (Ефесяни 5:31), разумно е резултатът от брачните отношения – децата – да бъдат следващия приоритет. Родителите трябва да възпитават богоугодни деца, които ще бъдат следващото поколение от хора, които ще обичат Господа с цялото си сърце (Притчи 22:6; Ефесяни 6:4), като показват отново, че Бог идва на първо място. Всички семейни отношения трябва да отразяват това.

Второзаконие 5:16 ни казва да почитаме родителите си, за да живеем дълго и да ни бъде добре. Не се уточнява никаква възрастова граница, което ни кара да вярваме, че докато нашите родители са живи, ние трябва да ги почитаме. Разбира се, едно дете не е длъжно да се покорява на родителите си след като достигне пълнолетие („Деца, покорявайте се на родителите си…”), но няма възрастова граница да ги почитаме. От това можем да заключим, че родителите са следващите в списъка с приоритети след Бог, съпруга/съпругата и нашите деца. След родителите идват останалите хора от нашето семейство (1 Тимотей 5:8).

След най-близките роднини в списъка в приоритети са вярващите. Римляни 14 глава ни казва да не съдим, нито да презираме нашите братя (ст. 10), нито да правим нещо, което „спъва” друг християнин или причинява неговото духовно падение. Голяма част от книгата 1 Коринтяни представлява инструкциите на Павел как хората в църквата да живеят заедно в хармония, като се обичат едни с други. Други увещания във връзка с нашите братя и сестри в Христос са „служете един на друг в любов” (Галатяни 5:13); „бъдете един към друг благи, милосърдни; прощавайте си един на друг, както и Бог в Христос е простил на вас” (Ефесяни 4:32); „насърчавайте се и се изграждайте един друг” (1 Солунци 5:11); и „нека се грижим един за друг, така че да се поощряваме към любов и добри дела” (Евреи 10:24). Накрая идва останалата част от света (Матей 28:19), до която трябва да донесем евангелието, като правим ученици на Христос.

В заключение ще кажем, че библейският ред на приоритети е Бог, съпруг/съпруга, деца, родители, близки роднини, братя и сестри в Христос, и след това останалата част от света. Макар понякога да е необходимо да се вземат решения, които ни фокусират върху един човек за сметка на друг, целта е да не пренебрегваме нито едно от нашите отношения. Библейският баланс е да позволим Бог да ни изпълни със сила, за да отговорим на всичките си приоритети в отношенията, вътре и извън нашите семейства.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв трябва да бъде редът на приоритетите в нашето семейство?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries