settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за семейното планиране?

Отговор


Семейното планиране е практика за регулиране на броя на децата, родени в едно семейство, включително контролиране на броя на годините между ражданията, посредством изкуствена контрацепция, доброволна стерилизация, лечение на нежелано безплодие, естествено семейно планиране или други методи, които или предотвратяват или подпомагат бременността. Причините за този вид контрол се различават от семейство до семейство и могат да бъдат повлияни от много фактори като избор на кариера, проблеми във взаимоотношенията, финансово състояние, физически увреждания, жизнена ситуация и т.н.

Тъй като съвременните опции за контрол на раждаемостта и плодовитост не са били познати по време на библейските времена, Свещеното Писание мълчи по въпроса за използването на тези методи за предотвратяване или насърчаване на бременност. Предотвратяването на бременност за целите на семейното планиране, било то временно или постоянно, е неутрален акт и не се счита за грях. Проучването на възможностите за лечение на безплодие също е неутрален акт и не е грях. Съпругът и съпругата обаче трябва да имат съгласие за всякакви решения по отношение на това дали да имат деца.

Въпреки, че няма нищо лошо в това една брачна двойка да планира бъдещето на семейството си, те трябва да приемат, че Божията воля не може да бъде осуетена. Няма нищо в Библията, което да твърди, че всяка семейна двойка трябва да има деца, но Божият суверенитет ще повлияе на плановете на двойката, независимо какви предпазни мерки вземат. Притчи 16:9 казва: „Сърцето на човека начертава пътя му, но Господ оправя стъпките му.“ Ако Божията воля е да доведе дете в живота на една двойка, опитите за контрацепция няма да спрат пътя Му. Ако една двойка прави секс, със или без контрацептиви, те трябва да са подготвени за възможността за бременност.

Ако една жена забременее неочаквано или неволно, трябва да се остави бременността да се развие естествено. Аборт или хапчета за спешна контрацепция (ECP) не са приемлива форма на контрол на раждаемостта, тъй като абортът и хапчетата действат след зачеването, което предизвиква смъртта на живо човешко същество. Бог познава всеки човек преди неговото или нейното създаване и с любов формира тялото в утробата (Еремия 1:5; Псалм 139:13-16). Има много възможности за тези, които не желаят да задържат бебето, включително осиновяване.

Децата са дар от Господа (Псалм 127:3-4), но те носят със себе си голяма отговорност за родителите. Ако една семейна двойка реши, че все още не е готова за деца или желае да определи времето на бременността, с цел да ги раздели с определен брой години, те имат право да вземат това решение. Чрез молитва и обсъждане съпругът и съпругата могат мъдро да планират своето бъдеще и бъдещето на всички деца, с които Бог ги благославя (Притчи 16:3; 21:5; Яков 1:5).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за семейното планиране?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries