settings icon
share icon
Въпрос

Важни ли са семейните духовни беседи?

Отговор


Семейните духовни беседи са жизненоважни за развитието на нашия духовен живот отвъд църковните стени и към активна, жива вяра. Но какво означава да имаме семейни духовни беседи?

Семейните духовни беседи са специални отделено време, когато съпругът и съпругата, или родителите и децата, сядат, четат Библията и се молят заедно. Това е време, предназначено да изгради всеки член на семейството и да създаде чувство за единство и духовна посока.

Важно е да сте целенасочени относно времето за духовна беседа и да развиете семейна култура за този навик. Семейните духовни беседи могат да създадат дълбоки взаимоотношения с децата и да разширят възможностите за молитва с и за тях. Въпреки, че може да изисква промяна в начина, по който семейството прекарва времето си, планирането на семейни духовни беседи може да донесе ползи с вечна стойност в духовното израстване и наследство на семейството.

Aко ние като родители не сме установили първо в нашия личен живот навика ежедневен духовен размисъл и молитва, семейните духовни беседи могат да изглеждат много неестествено и несвойствено. Желанието да започнем да имаме лично тихо време може да се превърне в пример за нашите деца като активно изграждаме взаимоотношение с живия Бог. Нашето собствено посвещение за четене на Библията и молитва говори много за важността, която ние, като родители, придаваме на собственото си духовно развитие. Ако това е нещо, в което израстваме заедно с нашите деца, тогава ни предстои прекрасно духовно пътуване. Прозрачността и постоянството са ключови!

Целта е да се отгледаме деца, които остават посветени на Бог и като пораснат. Нашето желание е да отгледаме деца, които са предадени на молитва, Божието Слово и са част от здраво семейство, приятели и църковна общност и могат уверено да вземат решения за житейските си цели и взаимоотношенията си.

Бог поучава народа на Израел: „Тези думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти;

и на тях да учиш прилежно децата си и за тях да говориш, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш.“ (Второзаконие 6:6–7). В Ефесяни 6:4 на християните се казва: „И вие, бащи, не дразнете децата си, а ги възпитавайте в учение и наставление Господне.“ Ясно е, че родителите трябва да учат децата си за Бог и Неговите пътища. Чрез молитва и четене на Библията е чудесен начин да се обръщаме към Бога заедно като семейство. Като практикуваме семейно богопоклонение, ние не само обучаваме децата си, но показваме поведение, което подпомага духовното израстване. Много пъти, когато обучаваме деца, се оказваме предизвикани във вярата си. Общите духовни беседи са полезни за духовното израстване на всички в семейството.

Когато правите семейни духовни беседи, съсредоточете се върху развитието на характера. Използвайте пасажи, подходящи за семейни ситуации или нужди. Това позволява на децата да разберат, че Библията е приложима в нашето ежедневие през двадесет и първи век. Освен това им помага да разберат, че Бог е загрижен и любящ Баща, който желае лична връзка с тях и че Той ни дава мъдрост и напътствие за живота им.

Когато децата пораснат, това помага да направят връзка между доктрината и теологията с резултатите от живота. Сравнението с други религиозни системи им помага да развият аналитичните умения, от които ще се нуждаят, докато те и тяхната вяра израстват в зрялост.

Освен установения ви навик за семейни духовни беседи, внимавайте за дадени от Бог моменти, в които може да учите заедно. Такива моменти са редки, ценни и неподвластни на графика. Моментите, когато вашето дете задава въпрос или прави наблюдение, са възможности да споделите Божията любов и грижа за него. Може да нямате всички отговори във всеки конкретен момент, но можете да кажете на детето, че сте го чули, въпросите му са важни и че ще проучите темата заедно. Това отваря вратата за разговор и се превръща в истинско, органично представяне на нашето призвание от Ефесяни 6:4.

Семейните духовни беседи могат да бъдат част от едно прекрасно пътуване заедно с Бог. Може да се създаде атмосфера, която позволява на нашите деца да процъфтяват, особено когато се добави към подкрепата и грижите на по-големи общности на вяра.

Семейните духовни беседи са ключ към благословението от Яков 1:25: “ Но който вникне в съвършения закон на свободата и постоянства, като не е слушател, който забравя, а деен изпълнител, ще бъде блажен в дейността си.”

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Важни ли са семейните духовни беседи?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries