settings icon
share icon
Въпрос

Какво представляват духовете-помощници?

Отговор


Думата помощник на магьосник произлиза от латинската familiaris, означаваща „домашен слуга“, и е предназначена да изрази представата, че магьосниците имали духове за свои помощници, готови да се подчиняват на техните заповеди. Онези, които се опитват да се свържат с мъртъвците, дори до ден-днешен, обикновено имат някакъв дух, който ги насочва в общуването с тях. Това са духовете-помощници.

Левит 19:31; 20:6, 27 и Второзаконие 9-14 се отнасят до „медиумите и духовете-помощници“ и забраняват занимаването с тях, тъй като те са омерзение за Господа. Медиумът е някой, който действа като връзка с предполагаемо свързване или общуване с мъртвите от страна на живите. В действителност медиумите се свързват с демони, които убеждават медиумите, че те са „духове-помощници“ и може да им се доверят и да им вярват. Практиките, свързани с медиуми и духове-помощници били забранени в Израил и наказанието за практикуването на такива неща било смърт.

Духовете-помощници и духовете-водачи са под контрола на техния господар Сатаната. Те влияят на хората да разпространяват лъжи и измама, за да попречат на царството Божие. Да отвориш съзнателно себе си за работатата на демоните е зло нещо: „Да не се намери между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел, никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите; защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа“ (Второзаконие 18:10-12a).

Някои пътища, през които демоните или „духовете-помощници“ могат да навлязат в нечий живот са гадаене, трансцендентална медитация, визуализация, черна магия, магьосничество, наркотици и алкохол. Това са всички дейности, които вярващите са призовани да избягват. Вместо това, трябва да сме изпълнени със Светия Дух, с любов, радост и с пълнотата на живота, който идва от Исус Христос. Трябва също да сме бдителни, „защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места“ (Ефесяни 6:12).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представляват духовете-помощници?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries