settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за влюбването?

Отговор


„Да се влюбиш“ означава да започнеш да изпитваш любов към него или нея. Влюбването е израз, описващ емоционалното състояние, при което щастливите чувства на това, което се предполага, че е любов, започват да завладяват душата. Библията не говори за влюбване, но има какво да каже за любовта.

Библията представя любовта не като емоция, а като акт на волята. Ние избираме да обичаме; тоест, ние се ангажираме да действаме в най-добрия интерес на друго лице. Идеята за „влюбване“ разчита на приятни емоции и (повече от вероятно) активни хормони. Библейският възглед за любовта е, че любовта може да съществува отделно от чувствата; не са необходими хормони, за да се подчиним на заповедта „Да обичаш ближния си като себе си“ (Яков 2:8).

Разбира се, хубавите емоции често съпътстват любовта и ние естествено изпитваме топли чувства към някого, към когото сме привлечени. И, разбира се, хубаво е и е нормално да имаш положителни чувства и хормони, когато си в компанията на половинката си. Но ако това е всичко за „влюбването“, тогава сме в беда. Какво се случва, когато чувствата изчезнат? Какво ще кажете, когато хормоните спрат да бушуват? Дали сме се „разлюбили“?

Любовта никога не трябва да се разглежда като зависима от чувства или целесъобразност или романтично привличане. Концепцията за „влюбване“ поставя ненужен акцент върху емоционалното състояние на участващите. Формулировката на фразата почти кара да звучи така, сякаш любовта е случайност: „Не мога да не се влюбя в теб“ е хубав текст на песента, но в реалния живот ние сме отговорни да контролираме емоциите си. Много бракове са прекратени (и много глупаво започнати), защото някой се е „влюбил“ в грешния човек. Бог мрази развода (Малахия 2:16), без значение колко силно някой се е „влюбил“ в друг мъж или жена.

Любовта не е състояние, в което попадаме; това е посвещение, в което израстваме. Част от проблема с идеята за „влюбване“ е изкривяването на света за това какво означава любовта. Често би било по-точно да се каже, че онези, които се „влюбват“, всъщност „падат в похот“ или „падат във влюбване“ или „падат в съзависимост“. Любовта е „превъзходен път.“ (1 Коринтяни 12:31). „Любовта дълго търпи и е милостива“ (1 Коринтяни 13:4) и ние не „падаме“ в търпение или доброта. Колкото повече израстваме в любов, толкова повече ще ставаме даващи и фокусирани върху другите (вижте Йоан 3:16 и 1 Йоаново 4:10).

„Влюбване“ е прекрасна фраза и предизвиква приятни усещания, че сте влезли в идеален романс. Такива чувства са добри сами по себе си и е възможно тези, които се влюбват, наистина да са намерили перфектната половинка. Но винаги трябва да помним, че любовта е повече от емоционална ангажираност, основана на физическо привличане. Тези, които се „влюбват“, понякога са заслепени за реалността на своята ситуация и лесно могат да объркат интензивността на емоциите си с истинска любов. Невястата в Песен на песните говори за постоянството на истинската любов, докато увещава съпруга си: „Положи ме като печат на сърцето си, Като печат на мишцата си“ (Песен на песните 8:6). С други думи, „Дай ми всичките си емоции (сърцето си) и цялата си сила (мишцата си).“

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за влюбването?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries