settings icon
share icon
Въпрос

Демоните паднали ангели ли са?

Отговор


Въпросът кога точно Бог е създал ангелите е отворен за дебат, но това, което се знае със сигурност, е, че Бог е създал всичко добро, понеже в Своята святост Той не може да създаде нещо греховно. Така Сатана, който преди бил ангел Луцифер, като се разбунтувал срещу Бог и паднал от небесата (Исая 14; Езекиил 28), повлякъл със себе си и една трета от ангелското войнство, която се присъединила към неговия бунт (Откровение 12:3-4, 9). Няма съмнение, че тези паднали ангели са известни сега като демони.

Ние знаем, че адът е приготвен за дявола и неговите ангели, според Матей 25:41: „Тогава ще каже и на тези, които са от лявата Му страна: Идете си от Мене, вие, проклети, във вечния огън, приготвен за дявола и неговите ангели.” Когато използва притежателното местоимение „неговите”, Исус ясно казва, че тези ангели принадлежат на Сатана. Откровение 12:7-9 описва ангелска битка от последните времена между Михаил и „неговите ангели” и дявола и „неговите ангели.” От тези и други подобни стихове е ясно, че демоните и падналите ангели са синоними.

Някои отхвърлят идеята, че демоните са паднали ангели заради факта, че Юда стих 6 обявява, че ангелите, които съгрешиха са вързани „във вечни окови.” Обаче е ясно, че не всички ангели, които са съгрешили, са вързани, тъй като Сатана все още е свободен (1 Петрово 5:8). Защо Бог ще затваря останалите паднали ангели, но ще допусне водача на бунта да остане на свобода? Изглежда Юда 6 стих говори за това, че Бог затваря падналите ангели, които са се разбунтували, по един допълнителен начин, при инцидента с „Божиите синове” в Битие 6 глава.

Най-често срещаното алтернативно обяснение за произхода на демоните е, че когато Потопът унищожава нефелимите от Битие 6 глава, техните души се превърнали в демони. Макар Библията да не казва конкретно какво се случва с душите на нефилимите, когато те бъдат убити, няма вероятност Бог да унищожи нефилимите с Потопа само за да позволи на техните души да причиняват още по-големи злини като демони. Обяснението за произхода на демоните, което е най-последователно на Библията, е, че те са падналите ангели, тези, които заедно със Сатана се разбунтували срещу Бога.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Демоните паднали ангели ли са?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries