settings icon
share icon
Въпрос

Противоречат ли си вярата в Бог и науката?

Отговор


Науката се определя като „наблюдение, установяване, описание, експериментално изследване и теоретично обяснение на явление.” Науката е метод, който човечеството може да използва, за да придобие по-голямо разбиране за естествената вселена. Тя е търсене на знание чрез наблюдение и предположение. Напредъците в науката показват сферата на човешката логика и въображение. Обаче християнската вяра в науката никога не трябва да бъде като нашата вяра в Бог. Един християнин може да има вяра в Бог и уважение към науката докато помним кое е съвършено и кое не.

Нашата вяра в Бог е вяра на доверие. Ние се доверяваме на Неговия Син за спасение, доверие в Неговото Слово за обучение и доверие в Неговия Свят Дух за водителство. Нашето доверие в Бог трябва да бъде неограничено, тъй като поставяйки вярата си в Бог, ние зависим от един съвършен, всемогъщ, всезнаещ Създател. Нашата вяра в науката трябва да бъде умствена – и нищо повече. Ние можем да се осланяме, че науката е извършила много страхотни неща, но също така трябва да зачетем, че науката допуска грешки. Ако ние поставим вярата си в науката, ние зависим от несъвършени, грешни, ограничени смъртни хора. Науката през историята е грешала категорично за много неща, като формата на Земята, летенето с мотор, ваксините, преливането на кръв дори възпроизводството. За Бог никога не е било доказано да греши.

Истината не е нещо, от което един християнин да се бои, затова няма причина един християнин да се страхува или мрази добрата наука. Изучаването на начина, по който Бог е устроил нашата вселена помага на всички хора да оценят чудото на сътворението. Разширяването на нашето знание ни помага да се борим с болестите, невежеството и погрешното разбиране. Въпреки това има опасност, когато учените поставят вярата си в човешката логика над вярата в нашия Творец. Тези хора не са по-различни от човек, посветен на религията – те са избрали вяра в Човек и ще открият факти да я защитят.

Все още, най-рационалните учени, дори онези, които отказват да вярват в Бог, признават липсата на завършеност на нашето разбиране за вселената. Те приемат, че нито Бог нито Библията могат да бъдат доказани или не от науката, точно както много от техните любими теории всъщност не могат да бъдат доказани или отхвърлени. Науката трябва да бъде истински неутрална дисциплина, търсеща само истината, а не доказателство на всяка цена. И Бог очаква от нас да идваме при Него чрез вяра, не чрез логика.

Много учени подкрепят съществуването и действието на Бог. Псалом 19:1, „” Колкото повече модерната наука открива за вселената, толкова повече ние намираме доказателства за Сътворението. Невероятната сложност и репликация на ДНК, сложните и взаимозависими закони на физиката и съвършената хармония на условията и химията тук на земята – всичко служи за подкрепа на посланието на Библията. Християнинът трябва да приема науката, която търси истината, и да отхвърля „стожерите на науката”, които поставят човешкото знание над Бог.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Противоречат ли си вярата в Бог и науката?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries