settings icon
share icon
Въпрос

Истински ли са изцелителите чрез вяра? Изцелява ли изцелителят чрез вяра със същата сила като Исус?

Отговор


Няма съмнение, че Бог има силата да изцелява всеки по всяко време. Въпросът е дали Той избира да го направи чрез онези, които се наричат „изцелители чрез вяра". Тези хора обичайно убеждават аудиторията си, че Бог иска те да са добре и че благодарение на тяхната вяра – и обикновено финансово дарение – Бог ще възнагради тяхната вяра като ги изцели чрез силата на Исус.

Като сравним изцелителното служение на Господ Исус с това на съвременните изцелители чрез вяра можем да определим дали техните твърдения имат някакво основание в Библията. Ако, както те казват, те изцеляват чрез същата сила и по същия начин както изцелявал Исус, би трябвало да можем да видим забележителни сходства помежду им. Обаче, точно обратното е вярно. Марк 1:29-34 ни дава описание на само един ден от изцелителното служение на Исус. Неговата сила да изцелява и да върши всички видове чудеса била свидетелство, че Той имал сила над физическите и духовните последствия от проклятието на греха. Той изцелявал страдащите от физически заболявания и травми, дори възкресявал мъртвите, Той изгонвал и демони от онези, които били обладани от тях. Само Бог може да ни избави от резултатите от грехопадението на човека – болести и смърт, и чрез Своите чудеса Исус доказал Своята божественост.

Има няколко отличителни черти в начина, по който Исус изцелявал, които не са присъщи на съвременните изцелители чрез вяра. Той изцелявалмигновено. Петровата тъща (Марк 1:31), слугата на стотника (Матей 8:13), Яировата дъщеря (Марк 5:41-42) и паралитика (Лука 5:24-25) всички били изцелени незабавно. Те не трябвало да си отидат вкъщи и да чакат да се подобряват какъвто е съветът на мнозина изцелители чрез вяра. Второ, Исус изцелявал цялостно. Петровата тъща била напълно здрава след като била изцелена от толкова тежка болест, че била прикована на легло, но когато Исус я изцелил, тя станала веднага и приготвила ядене за всички, които били в къщата. Слепите просяци в Матей 20:34 веднага получили зрение. Трето, Исус изцелявал всеки (Матей 4:24; Лука 4:40). Те не трябва да бъдат пресявани предварително при учениците преди да дойдат при Исус за лечение, както е стандартната процедура при лечителите днес. Няма записване за лечение. Исус изцелявал през цялото време на много места, а не в кабинет при строго контролирани обстоятелства.

Четвърто, Исус изцелявал фактически органически заболявания, а не симптомите, както правят изцелителите чрез вяра. Исус никога не изцелявал никого от главоболие или болка в гърба. Той изцелявал от проказа, слепота и парализа – чудеса, които наистина се поддавали на проверка. Накрая, Исус изцелявал най-страшната болест – смъртта. Той възкресил Лазар след четири дни в гроба. Никой изцелител чрез вяра не може да го повтори. Неговите изцеления не изисквали вяра като предварително условие. В действителност повечето от изцелените били невярващи.

Винаги е имало лъжелечители, които заради финансовата облага използват страдащите и отчаяните. Такова поведение е най-лошият вид богохулство, защото много от тези, чиито пари биват пропилени по фалшиви обещания, напълно отричат Христос, защото Той не прави това, което изцелителят е обещал. Защо, ако изцелителите чрез вяра имат силата да изцеляват, не ходят по коридорите на болниците да изцеляват всеки и да изпразнят болниците? Защо те не ходят в клиниките да изцелят всички пациенти със СПИН? Те не го правят, защото не могат. Те нямат силата да изцеляват, която Исус притежаваше.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Истински ли са изцелителите чрез вяра? Изцелява ли изцелителят чрез вяра със същата сила като Исус?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries