settings icon
share icon
Въпрос

Спасението само чрез вяра ли е или чрез вяра плюс дела?

Отговор


Това може би е най-важният въпрос в цялото християнско богословие. Този въпрос е причината за Реформацията – разцеплението между протестантската и католическата църква. Този въпрос е израз на основното различие между библейското християнство и голяма част от “християнските” култове. Спасението само чрез вяра ли е или чрез вяра плюс дела? Спасен ли съм, ако само вярвам в Исус, или трябва да вярвам в Исус и да върша определени неща.

Въпросът за това дали спасението е само чрез вяра или чрез вяра плюс дела се усложнява от някои библейски пасажи, които на пръв поглед изглеждат несъвместими. Сравни Римляни 3:28, 5:1 и Галатяни 3:24 с Яков 2:24. Някои смятат, че има различие между Павел (спасение само чрез вяра) и Яков (спасение чрез вяра плюс дела). В действителност Павел и Яков въобще не си противоречат. Единственото разногласие, което някои хора твърдят, че има, е свързано с отношението между вярата и делата. Павел догматично казва, че оправданието е единствено чрез вяра (Ефесяни 2:8-9), докато Яков като че ли казва, че оправданието е чрез вяра плюс дела. Този привиден проблем може да се разреши, като се изследва какво точно казва Яков. Яков опровергава вярването, че човек може да има вяра без да произвежда никакви добри дела (Яков 2:17-18). Той набляга, че истинската вяра в Христос ще произведе променен живот и добри дела (Яков 2:20-26). Яков не казва, че оправданието е чрез вяра плюс дела, а че човек, който наистина се оправдава чрез вяра, ще има и добри дела в живота си. Ако човек твърди, че е вярващ, но в живота му няма добри дела, тогава, по всяка вероятност, той няма истинска вяра в Христос (Яков 2:14, 17, 20, 26).

Същото казва и Павел в посланията си. Елементите на добрия плод, който вярващите трябва да имат в живота си, се изброяват в Галатяни 5:22-23. Веднага след като ни казва, че сме спасени чрез вяра, а не чрез дела (Ефесяни 2:8-9), Павел ни информира, че сме създадени за добри дела (Ефесяни 2:10). Павел очаква от променения живот на вярващия точно толкова, колкото и Яков: “Затова, ако е някой в Христос, той е ново създание; старото премина; ето [всичко] стана ново” (II Коринтяни 5:17)! Няма различия в поученията на Яков и Павел върху спасението. Те разглеждат една и съща тема от различни перспективи. Павел набляга, че оправданието е само чрез вяра, докато Яков поставя ударение върху факта, че вярата в Христос произвежда добри дела.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Спасението само чрез вяра ли е или чрез вяра плюс дела?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries