settings icon
share icon
Въпрос

Грешно ли е да се занимаваме с екстремни спортове?

Отговор


Разбира се, всеки спорт може да се счита за "екстремен", в зависимост от начина, по който се практикува. Въпреки това за екстремните спортове обикновено се смята, че са спортни дейности, които носят високо ниво на риск. Участието в екстремни спортове изисква умения и доста смелост. С допълнителното вълнение идва и допълнителна опасност за участника. Някои от популярните екстремни спортове са скачане с парашут, планинско катерене, паркур/фрийрънинг, скокове с бънджи, планинско колоездене, уейкборд и BASE jumping.

Библията няма ясен отговор на въпроса за екстремните спортове. Има ли нещо неморално в това да си сложиш парашут и да скочиш от сграда? Не. Има ли библейска заповед срещу изпълнението на труден акробатичен номер или включването на пета по време на скок с мотоциклет? Не. Така че няма нищо, което да прави екстремните спортове неправилни от строго библейска гледна точка. Въпросът дали да се участва в екстремни спортове или не се свежда до мотивите и съвестта (и смелостта) на отделния човек.

Преди обаче да грабнете екипировката си и да се отправите към изкачване по вулкани, трябва да обмислите поне някои от следните библейски принципи:

Трябва да се подчиняваме на законите на страната (Римляни 13:1-2). Ако избраният от нас екстремен спорт изисква от нас да нарушим някой закон, тогава вероятно трябва да си намерим нова дейност. Например, в почти всеки град скоковете от сгради или други съоръжения са незаконни и тези, които скачат, нарушават закона. Християните трябва да са известни с поведението си, което спазва закона, а не с подвизите си, които го нарушават. Преди да се занимаваме с екстремен спорт, трябва да се запитаме: "Законно ли е това, което смятам да правя?".

Ние трябва да бъдем добри настойници или пазители на това, което Бог ни е дал. Едно от нещата, които Бог ни е дал, е нашето тяло. В 1 Коринтяни 6:19-20 се казва: "Или не знаете, че вашето тяло е храм на Святия Дух, Който е във вас, Когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си и с душите си, които са Божии.".

Ние трябва да бъдем Божии съработници в разпространението на Евангелието по света (Матей 28:19-20). Преди да се запишем за участие в X Games, трябва да се запитаме: "Това място помага ли за разпространението на Евангелието?" (Лесно може да се окаже, че най-добрият начин да достигнем до хората, занимаващи се с екстремни спортове, е чрез вярващ, който по случайност е и екстремен спортист.)

Ние трябва да прославяме Бога във всичко, което правим. "И тъй, ядете ли, пиете ли, вършите ли нещо, всичко вършете за Божията слава." (1 Коринтяни 10:31). И трябва да се стремим към смирение. "Смирявайте се пред Господа и Той ще ви възвишава." (Яков 4:10). Често изглежда, че екстремните спортисти са съсредоточени върху прославянето на себе си и своите постижения, за разлика от прославянето на Бога. Преди да сложа екипа и да скоча от скалата, трябва да се запитаме: "Дали съм мотивиран да направя това за моя слава, или за Божия?"

Екстремните спортове, разбира се, не се харесват на всеки. Има хора, които не желаят да излагат живота си на риск заради прилив на адреналин или които смятат, че екстремните спортове са ненужен и глупав риск. Но има и християни, които са напълно способни да останат смирени и да възвеличават Бога чрез екстремните спортове. Те използват участието си в екстремни спортове, за да покажат вярата си и да свидетелстват за Христос сред колегите си, екстремни спортисти.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Грешно ли е да се занимаваме с екстремни спортове?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries