settings icon
share icon
Въпрос

Може ли християнинът да изгонва демони днес?

Отговор


Екзорсизмът (да заповядваш на демони да напуснат други хора) се практикува от различни хора в Евангелията и в книгата Деяния на апостолите: учениците, в изпълнение на част от Христовите наставления (Матей 10); други, които използваха Христовото име (Марко 9:38); възпитаниците на фарисеите (Лука 11:18-19); Павел (Деяния 16); някои екзорсисти (Деяния 19:11-16).

Целта, с която учениците упражняваха екзорсизъм, изглежда е била да покажат Христовата власт над демоните (Лука 10:17), и да удостоверят, че действат в Негово име и с Неговата власт. Това разкрива също тяхната вяра или липса на такава (Матей 17:14-21). Очевидно е, че за служението на учениците беше важно да изгонват демони. Обаче не е ясно каква е действителната роля на екзорсизма в дейността на учениците.

Интересно е, че сякаш има промяна във втората част на Новия Завет по отношение на войната с демоните. Частите от Новия Завет, които се занимават с поучения (от „Посланието на Яков”до „Посланието до евреите”) говорят за демонична активност, но не обсъждат действия за изгонването на демони, нито вярващите са увещавани да правят това. Казва ни се да си сложим въоръжението, за да устоим на тях (Ефесяни 6:10-18), както и да се противим на дявола (Яков 4:7), да се пазим от него (1 Петрово 5:8), и да не му даваме място в нашия живот (Ефесяни 4:27). Обаче не ни се казва да гоним него или неговите демони от други, нито дори да помисляме да го правим.

Посланието към Ефесяните ни дава ясни инструкции как в живота си да имаме победа в битката срещу силите на злото. Първата стъпка е да положим вярата си в Христос (2:8-9), който строшава властта на „княза на въздушната власт” (2:2). След това трябва да изберем, отново чрез Божията благодат, да изоставим богопротивните навици и да възприемем такива, които са угодни на Бога (4:17-24). Това не включва изгонване на демони, а обновяване на нашите умове (4:23). След няколко практични инструкции как да се покоряваме на Бог като Негови деца, ни се напомня, че има духовна битка. Тя се води с определено въоръжение, което ни позволява да застанем срещу – а не да изгонваме – хитростите на демоничния свят (6:10). Ние стоим в истина, праведност, благовестието, вяра, спасение, Словото на Бога и молитва (6:10-18).

Както изглежда, със завършването на Божието Слово християните имат повече оръжия, с които да се борят в духовния свят, отколкото са имали ранните християни. В повечето случаи ролята на изгонването на демоните е заменена с евангелизъм и с правене на ученици чрез Словото на Бога. Тъй като методите на духовната война в Новия Завет не включват изгонване на демони е трудно да заявим точни инструкции как да вършим такова нещо. Ако въобще стане нужда от изгонване на демони, това изглежда се прави като излагаме въпросния човек под въздействието на истината на Божието Слово и името на Исус Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Може ли християнинът да изгонва демони днес?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries