settings icon
share icon
Въпрос

Какъв е случаят на изключението?

Отговор


„Случаят на изключението“ е изявлението на Исус в Матей 5:32 и 19:9 „освен по причина на прелюбодейство“. Той описва случай на „изключение“, при който повторният брак след развод не се счита за изневяра. Матей 5:32 гласи: „А пък Аз ви казвам, че всеки, който напусне жена си, освен по причина на прелюбодейство, прави я да прелюбодейства; и който се ожени за нея, когато бъде напусната, той прелюбодейства.“ По подобен начин Матей 19:9 гласи: „И ви казвам: Който напусне жена си, освен поради прелюбодейство, и се ожени за друга, той прелюбодейства, и който се ожени за нея, когато бъде напусната, той прелюбодейства.“ И така, какво точно е „брачната изневяра“ и защо, според Исус, има изключение от това, че повторният брак след развод е прелюбодейство?

Значението на Матей 5:32 и 19:9 е ясно. Ако човек се разведе и след това се ожени повторно, това се счита за изневяра, освен ако не се прилага случаят на изключение. Фразата "брачна изневяра" е превод на гръцката дума porneia, думата, която е в корен на съвременния термин "порнография". Основното значение на porneia е "сексуална перверзия". В гръцката литература приблизително по същото време като Новия завет porneia се използва за прелюбодеяние, блудство, проституция, кръвосмешение и идолопоклонство. Използва се 25 пъти в Новия завет, като най-често се превежда като „блудство“.

Значението на porneia в Новия завет се използва като общото понятие за сексуална перверзия. Други гръцки думи се използват за специфични форми на сексуално извращение, като например прелюбодеяние. Като имаме предвид това значение, според случая на изключението, всяко участие в сексуална перверзия или неморално поведение дава основание за изключение от твърдението на Исус, че повторният брак след развод е прелюбодейство. С други думи ако единият съпруг извърши прелюбодеяние или какъвто и да е акт на сексуална перверзия (porneia) и резултатът от това е развод, то „невинният“ съпруг е свободен да се ожени повторно, без това да се счита за прелюбодеяние.

Моля, разберете обаче, че случаят на изключението не е заповед за развод и/или повторен брак. Исус не казва, че ако възникне брачна изневяра, двойката трябва непременно да се разведе. Исус не казва, също така, че ако се стигне до развод поради брачна изневяра, невинният съпруг трябва непременно да се ожени повторно. В най-добрия случай, Исус дава само възможност за развод и повторен брак. По никакъв начин, обаче, Исус не обявява развода и повторния брак за най-добрия или единствен вариант. Всъщност, в един брак, пострадал от изневяра, Бог желае да види покаяние, прошка, съветване и възстановяване. Бог може и ще изцели всеки брак, в който и двамата съпрузи са посветени на Него и желаят да следват Неговото Слово.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв е случаят на изключението?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries