settings icon
share icon
Въпрос

Какво е евангелизъмът?

Отговор


Евангелизмът е леко широк термин, използван за описание на движение в рамките на протестантизма, което се характеризира с акцент върху личната връзка с Исус Христос. Тази връзка започва, когато човек получи Христовата прошка и се прероди духовно. Тези, които си приписват това вярване, се наричат евангелисти.

Думата евангелизъм произлиза от гръцките думи euangelion, което означава „добра новина“ и euangelizomai, което означава „обявено за добра новина“. Тази добра новина е, че „Христос е умрял за нашите грехове според Писанието, че бил погребан, че бил възкресен на третия ден според Писанията и че се явил на Петър, а след това и на Дванадесетте“ (1 Коринтяни 15: 3b-5). Тази добра новина, която е Евангелието на Христос, и проповядването й са основата на евангелизма.

Корените на евангелизма се връщат към протестантската реформация, през което време Библията е станала достъпна за масите. Пренебрегвани библейски истини били преоткривани и преподавани. Едва след големите съживления през 18 и 19 век в Европа и Америка евангелизмът наистина започва да бъде разглеждан като движение. Както се случило по време на Реформацията, евангелското движение и фокусът му върху личната връзка с Исус Христос внасят нова сила в тълкуването и прилагането на Божието Слово. Това е продължило и до днес, макар че терминът е започнал да се използва неправилно и погрешно.

Традиционно евангелизмът е теологично консервативен. Това обаче става все по-малко отличително. Настоящото приложение на термина вече не се ограничава само до действително новородените християни, нито до тези, които се считат за консерватори или фундаменталисти. Всъщност някои просто приравняват евангелизма със самия протестантизъм, либерален или друг . За съжаление сега евангелизмът най-често се приравнява към консервативните убеждения. Докато евангелският християнски мироглед често води до консервативни политически възгледи, политиката определено не е във фокуса на истинския евангелизъм.

И така, определението за евангелизъм варира в света. Истинското сърце на евангелизма обаче е в провъзгласяването на евангелското послание както с думи, така и с дела. За евангелски християнин няма по-висше призвание от това да живее и да споделя това послание и истината за Божията любов.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е евангелизъмът?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries