settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за евтаназията?

Отговор


Евтаназията може да бъде много труден въпрос. Има две страни, които са трудни за балансиране. От едната страна не искаме да вземаме в собствените ръце живота на друг човек и да го прекратим преждевременно. От друга страна, в кой момент ние просто позволяваме на един човек да умре без да правим нищо допълнително, за да запазим живота му?

Основната истина, която стои зад заключението, че Бог е против евтаназията, е Неговият суверенитет. Ние знаем, че физическата смърт е неизбежна (Псалм 89:48; Евреи 9:27). Обаче само Бог е суверен относно кога и как да се случи смъртта на един човек. Йов свидетелства в Йов 30:23 „защото зная, че ще ме докараш до смъртта и до дома, определен за всички живи.” Еклесиаст 8:8 обявява: „Няма човек който да има власт над духа, за да задържи духа, и никой няма власт над деня на смъртта.” Бог има последната дума над смъртта (виж също 1 Коринтяни 15:26, 54-56; Евреи 2:9, 14-15; Откровение 21:4). Евтаназията е начин, по който човек се опитва да узурпира тази власт на Бога.

Смъртта е естествено явление. Понякога Бог допуска човек да страда дълго време преди да настъпи смъртта; друг път страданието на човек е съкратено. Никой не обича да страда, но това не ни дава право да решим, че този човек е готов да умре. Често Божиите цели стават явни чрез човешкото страдание. „В деня на благоденствие бъди весел, а в деня на бедствие разсъди: Бог е направил едното, както и другото…” (Еклесиаст 7:14). Римляни 5:3 учи, че скърбите водят до твърдост. Бог се грижи за хората, които призовават смъртта, за да сложи край на тяхното страдание. Бог дава смисъл на живота до края. Само Той знае кое е най-доброто и Той определя съвършено времето, дори кога да настъпи смъртта на един човек.

Същевременно Бог не ни заповядва да правим всичко възможно, за да поддържаме един човек жив. Ако животът на един човек се поддържа само от машини, не е неморално да ги изключим и да го оставим да умре. Ако човек постоянно е бил във вегетативно състояние за дълъг период от време, няма да е оскърбление към Бог да премахнем всички тръбички и машини, които поддържат живо тялото на този човек. Ако Бог желае да поддържа живота на някой, Той е съвършено способен да го направи без помощта на хранителни сонди и/или машини.

Вземането на такъв тип решения е много трудно и болезнено. Никога не е лесно да кажем да лекаря да сложи край на поддържането на живота на някой, когото обичаме. Никога не трябва да се стремим да прекратяваме преждевременно един живот, но в същото време, не е нужно да прибягваме до необичайни мерки, за да го запазим. Най-добрият съвет за всеки, който е изправен пред такова решение, е да се моли на Бог за мъдрост (Яков 1:5).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за евтаназията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries