settings icon
share icon
Въпрос

Как цяла вечност в ада е справедливо наказание за греха само за един човешки?

Отговор


Библията казва, че адът е вечен (Матей 25:46). Много хора се борят как това е справедливо. Те се питат как така е справедливо Бог да накаже човек за цяла вечност в отговор само на човешки живот от 70, 80, 90 или дори 100 години на грях. Как ограничената продължителност на живота на грешника заслужава безкрайно дълго наказание?

Има два библейски принципа, които ясно обявяват как вечността в ада е справедливо наказание за греха, независимо колко дълго е продължил земният живот на човека.

Първо, Библията заявява, че всички грехове в крайна сметка са срещу Бога (Псалм 51:4). Размерът на наказанието зависи отчасти от степента на престъплението. В човешки съд физическото нападение срещу дадено лице обикновено води до глоба и вероятно до прекарване на известно време в затвора. За разлика от тях, физическото нападение срещу президента или министър-председателя на една държава вероятно ще доведе до доживотен затвор. И това е така, въпреки факта, че това престъпление е еднократно деяние, а не непрекъснато, продължаващо действие. Бог стои безкрайно по-високо и е по-голям от всяко човешко същество. Колко по-голямо наказание заслужаваме в светлината на това, че греховете ни са против Бога ? (Римляни 6:23)

Второ, идеята, че преставаме да грешим след смъртта, не се среща в Библията. Дали тези, които отиват в ада изведнъж стават безгрешни и съвършени? Не. Тези, които отиват във вечността без Христос, ще останат в своята греховност.

Коравосърдечните ще останат вечно коравосърдечни. Ще има „плач и скърцане със зъби“ в ада (Матей 25:30), но няма да има покаяние. Грешниците в ада ще бъдат предадени на собствената си природа; те ще бъдат заразени с греха, зли, неморални и покварени същества за цяла вечност, завинаги изгубени и невъзстановени. Огненото езеро ще бъде място на вечен бунт срещу Бога – дори когато този бунт е осъден (Откровение 20:14–15; вж. Откровение 16:9, 11). Неспасените хора не съгрешават само 70, 80, 90 или 100 години. Те съгрешат завинаги.

Всичко се свежда до следното – ако човек иска да бъде отделен от Бога за вечността, Бог ще изпълни това желание. Вярващите са тези, които казват на Бог: „Да бъде Твоята воля“. Невярващите са тези, на които Бог казва: „Да бъде волята ти“. Желанието на неспасените е да отхвърлят спасението чрез Исус Христос и да останат в грях; Бог ще уважи това решение и всички негови последици за вечността.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Как цяла вечност в ада е справедливо наказание за греха само за един човешки?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries