settings icon
share icon
Въпрос

Какво е вечното състояние на вярващия човек?

Отговор


Едно изследване на „вечното състояние” правилно се разглежда като подразделение на по-голямото изучаване на есхатологията или учението за последните неща. Първо трябва да се признае, че единственото сигурно свидетелство по този въпрос е Свещеното Писание; никоя друга „свещена книга“ или философия не е толкова надеждна или толкова информативна като Библията.

Гръцката дума, която най-често се превежда като „вечен” в Библията, е aionos. По същество тази дума означава, че няма начало и край, или има начало, но няма край по отношение на времето. Точното значение винаги се определя от контекста. Когато тази дума се комбинира с „живот” (на гръцки zoe), тя означава не само живот без край, но и определено качество на живот, което се различава от обикновения биологичен живот.

Знаем, че всички вярващи ще получат възкресени тела (1 Коринтяни 15:42). Така ние няма да съществуваме като безплътни духове, но ще притежаваме прославени тела, специално създадено за съществуване във вечното състояние.

Библията дава малко подробности за това какво ще бъде това състояние. Писанието казва, че Бог създава ново небе и нова земя и Новият Йерусалим идва от Бога на новата земя (Откровение 21:1-2). В това ново творение „Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негов народ; и сам Бог ще бъде с тях – техен Бог.” (Откровение 21:3). “... и така ще бъдем винаги с Господа.” (1 Солунци 4:17).

Нашето съществуване във вечното състояние ще бъде осезаемо по-различно от това, с което сме свикнали сега: „...да има вече; нито ще има вече жалеене, нито плач, нито болка; защото предишното премина.“ (Откровение 21:4). Проклятието, което дойде с греха, никога повече няма да действа (Откровение 22:3). Едва ли можем да си представим свят без болка или скръб, но това е, което Бог обещава – реалност отвъд въображението. „„Каквото око не е видяло и ухо не е чуло,

и на човешко сърце не е идвало, всичко това е приготвил Бог за тези, които Го обичат.“ (1 Коринтяни 2:9; вж. Исая 64:4).

Нито пък нашето съществуване във вечното състояние ще бъде помрачено от лоши спомени за старата земя. Радостта ще погълне всички страдания: „Понеже, ето, създавам ново небе и нова земя; и предишните неща няма да се спомнят, нито ще дойдат на ум.” (Исая 65:17).

Вечното състояние ще включва да служим на Господа (Откровение 22:3), да виждаме Бог лице в лице (Откровение 22:4) и живот в съвършено здраве (Откровение 22:2). Второ Петрово 3:13 казва, че в новите небе и земя ще „живее правдата“. Грехът няма да хвърля своята сянка никъде в това царство.

От началото на сътворението Божият план е да доведе изкупените Си на това място на пълнота и слава (Римляни 8:30; Филипяни 1:6). Няма повече грях, няма повече проклятие, няма повече смърт, няма повече сбогом – всичко това заради жертвата на Исус на кръста. Във вечното състояние Божият съвършен план ще бъде доведен до славно осъществяване и човечеството ще изпълни своята главен цел, „да прославя Бога и да Му се наслаждава завинаги“ (Уестминстърски кратък катехизис).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е вечното състояние на вярващия човек?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries