settings icon
share icon
Въпрос

Какво представлява любовта-ерос?

Отговор


Гръцкият език използва различни думи, за да опише спектъра от значения на „любов". Една дума е „ерос", думата, използвана да изрази сексуалната любов или чувствата на възбуда, които са споделени между хора, които са физически привлечени един към друг. В културата на новозаветните времена думата е толкова принизена, че нито веднъж не е използвана в целия Нов Завет.

Друга гръцка дума за любов е „филиа". Тази дума говори повече за топлите отношения между семейството или приятелите. Докато „еросът" е повече асоцииран с либидото, „филиата" може да бъде повече свързвана с чувствата или сърцето (метафорично казано). Изпитваме любов към приятелите и семейството си очевидно не в смисъла на „ерос", а любов, която ни мотивира да се отнасяме с тях мило и да им помагаме да успяват. Обаче, хората не изпитват „филиа", когато са във вражда един с друг. Можем да изпитваме любов „филиа" към приятели и семейство, но не към хора, които не обичаме или мразим.

Различна и от двете е трета гръцка дума за любов, „агапе", обикновено определяна като „саможертвената любов". Това е любовта, която движи хората и се грижи за благополучието на другите без значение от личната цена. От библейска гледна точка „агапе" е любовта, която Бог е показал към Своите хора като изпратил Своя Син Исус да умре за техните грехове. Това е любовта, която се фокусира върху волята, а не върху чувствата или либидото. Това е любовта, която Исус заповядва на Своите ученици да показват към техните врагове (Лука 6:35). „Ерос" и „филиа" не се изразяват към хора, които ни мразят и ни желаят злото; „агапе" се изразява. В Римляни 5:8 Павел ни казва, че Божията любов към Неговите хора била изявена в това, че „когато бяхме още грешници, Христос умря за нас."

Така като се придвижваме от първичното към чистото имаме „ерос", „филиа" и „агапе". Това не означава, че принизяваме любовта-ерос като греховна или нечиста. Сексуалната любов не е присъщо нечиста или порочна. По-скоро е Божият дар за брачните двойки да изразяват своята любов един към друг, да заздравяват връзката помежду си и да осигуряват оцеляването на човешката раса. Библията посвещава една цяла книга на благословенията на еротичната или сексуалната любов – Соломоновата Песен на песните. Любовта между съпруг и съпруга трябва да бъде освен всичко друго и еротична. Обаче, дълготрайно взаимоотношение, основано единствено на еротична любов, е обречено на провал. „Тръпката" на сексуалната любов отминава бързо, освен ако няма заедно с нея „филиа" или „агапе".

И обратно, въпреки че няма нищо присъщо греховно в еротичната любов, това е сферата на любов, където нашата греховна природа се проявява най-ярко, защото тя се съсредоточава основно върху себе си, докато „филиа" и „агапе" се фокусират върху другите. Разгледайте какво казва апостол Павел на колосянската църква: „Затова умъртвете природните си части, които действуват за земята: блудство, нечистота, страст, зла пощявка и сребролюбие, което е идолопоклонство" (Колосяни 3:5). Гръцката дума за „блудство" („порнеа") основно покрива гамата от сексуалния грях (прелюбодеяние, разврат, хомосексуалност, скотоложство, т.н.).

Когато еротичната любов е споделена между съпруг и съпруга, тя може да бъде чудесно нещо, но поради нашата паднала греховна природа, „еросът" твърде често става „порнеа". Когато това се случи, хората са склонни да отиват до крайности, да стават или аскети или хедонисти. Аскетът е човекът, който напълно се въздържа от сексуална любов, защото като я свързва със сексуална неморалност, това я прави да изглежда греховна и следователно трябва да се избягва. Хедонистът е човекът, който гледа на сексуалната любов без ограничения като на съвършено естествена. Както обикновено, библейското гледище се намира в равновесието между тези две греховни крайности. В границите на хетеросексуалния брак Бог празнува красотата на сексуалната любов: „Нека дойде възлюбеният ми в градината си и яде изрядните си плодове. Дойдох в градината си, сестро моя, невясто; Обрах смирната си и ароматите си; Ядох медената си пита с меда си; Пих виното си с млякото си. Яжте, приятели; Пийте, да! изобилно пийте, възлюбени." (Песен на песните 4:16–5:1). Но извън библейския брак любовта-ерос става изопачена и греховна.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво представлява любовта-ерос?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries