settings icon
share icon
Въпрос

Какъв е християнският възглед за годежа?

Отговор


В Библията е имало три стъпки, които евреите е трябвало да предприемат, когато се женят. Семействата на двамата млади първо е трябвало да се съгласят със съюза, а след това е са правили публично съобщение. От този момент двойката е била сгодена. Накрая те са се женили официално и са започвали да живеят заедно. Тогава годежът е бил донякъде подобен на това, което сега наричаме годеж, с изключение на това, че нашето общество не почита сериозността на годежа, както тогава. Когато една еврейска двойка била сгодена по време на библейските времена, те вече са били обвързани с договор, който можел да бъде развален само чрез смърт или развод.

Всеки християнин, който обмисля брак, трябва да осъзнае дълбочината на този вид обвързване и да не го приема лековато. Бог възнамерява бракът да бъде ангажимент за цял живот, а не временно споразумение. Библията казва следното за брака: ,,Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си, и двамата ще бъдат една плът; така че не са вече двама, а една плът. И тъй, онова, което Бог е съчетал, човек да не го разлъчва.” (Марк 10:7-9).

Християните трябва да са сигурни, че имат добро разбиране за човека, за когото биха могли да се оженят преди да се сгодят за него или нея. Библията казва, че християните не могат да се съединяват и да живеят в хармония с невярващите (2 Коринтяни 6:14-15). Почти е сигурно, че християнин, който се съединява се с невярващ ще бъде отдалечен от Христос, защото, както казва Библията, „Лошите другари покварят добрите нрави“ (1 Коринтяни 15:33). Единственият начин да имаме връзка, която почита Бога и стабилна основа за брак е да сме здрава основа на вярата си и да сме сигурни, че потенциалният ни партньор е също толкова отдаден на Бога.

Християните трябва да живеят живота си с Бог като Му дават възможност да направлява всяка стъпка, така както режисьорът направлява артистите. Той иска да бъде част от всеки аспект от живота ни, включително и за това, за кого се женим. Първата и най-важна стъпка в определянето на Неговата воля за нас е да имаме ясно разбиране на Божието Слово и да развиваме лична връзка с Него чрез молитва и да се подчиняваме на ръководството на Светия Дух. Светските съвети относно срещите и годежа трябва да се разглеждат само в светлината на Божиите истини в Свещеното Писание. Ако търсим Неговата воля във всичко, което правим, Той ще направлява пътищата ни (Притчи 3:5-6).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какъв е християнският възглед за годежа?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries