settings icon
share icon
Въпрос

Каква е ролята на Израил в последните времена?

Отговор


Все път, когато има конфликт в или около Израил, мнозина го виждат като знак за бързо приближаващите се последни времена. Проблемът с това е, че накрая толкова можем да се уморим от конфликта в Израил, че да не разпознаем, когато истинските, пророчески важните събития се случат. Конфликтът в Израил не е необходимо знак за последните времена.

Конфликтът в Израил е бил реалност винаги, когато Израил е съществувал като народ. Независимо дали са били египтяните, амаликитите, мидийците, моавците, амонитите, аморитите, филистимците, асирийците, вавилонците, персийците или римляните, народът на Израил винаги е бил преследван от своите съседи. Защо е така? Според Библията това е защото Бог има специален план за народа на Израил и Сатаната иска да разруши този план. Сатанински подбужданата омраза към Израил и специално към Бога на Израил е причината съседите на Израил винаги да са искали да го видят разрушен. Независимо дали това е Сеначериб, цар на Асирия; Аман, високопоставен служител в Персия; Хитлер, водач на нацистка Германия; или Ахмадинежад, Президент на Иран, опитите напълрно да разрушат Израил винаги ще се провалят. Преследвачите на Израил ще идват и ще си отиват, но преследването ще остава до второто идване на Христос. В резултат, конфликът в Израил не е достоверен показател за скорошното идване на последните времена.

Обаче, Библията наистина казва, че ще има ужасен конфликт в Израил по време на последните времена. Затова периодът от това време е известен като Скръбта, Голямата Скръб и „времето на утеснението на Яков“ (Еремия 30:7). Ето какво казва Библията за Израил в последните времена:

Ще има масово завръщане на евреи в земята на Израил (Второзаконие 30:3; Исая 43:6; Езекил 34:11-13; 36:24; 37:1-14).

Антихристът ще направи 7-годишен завет за „мир“ с Израил (Исая 28:18; Даниил 9:27).

Храмът ще бъде възстановен в Ерусалим (Даниил 9:27; Матей 24:15; 2 Солунци 2:3-4; Откровение 11:1).

Антихристът ще наруши завета си с Израил и ще последва световно преследване на Израил (Даниил 9:27; 12:1, 11; Захария 11:16; Матей 24:15, 21; Откровение 12:13). Израил ще бъде нападнат (Езекил глави 38-39).

Израил окончателно ще признае Исус за своя Месия (Захария 12:10). Израил ще бъде възроден, вазстановен и отново обединен (Еремия 33:8; Езекил 11:17; Римляни 11:26).

Днес има много размирици в Израил. Израил е преследван, заобиколен от врагове – Сирия, Ливан, Йордания, Саудитска Арабия, Иран, Хамас, Ислямски Джихад, Хизбула, т.н. Но тази омраза и преследване на Израил е само загатване какво ще се случи през последвите времена (Матей 24:15-21). Последната поредица от преследвания започнала, когато Израил бил възроден като нация през 1948 г. Мнозина богослови специалисти по пророчествата вярвали, че шестдневната арабско-израелска война през 1967 г. била „началото на края“. Би ли могло случващото се днес в Израел да показва, че краят е близо? Да. Непременно ли означава, че краят е близо? Не. Самият Исус го е казал най-добре: „Пазете се да ви не заблуди някой;….И ще чуете за войни и за военни слухове; но внимавайте да се не смущавате; понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът“ (Матей 24:4-6).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е ролята на Израил в последните времена?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries