settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за управляването/контролирането на емоциите?

Отговор


Какви щяхме да бъдем като хора ако никога не проявявахме емоции, ако имахме

способност да контролираме емоциите си по всяко време? Може би щяхме да сме като роботи,

които реагират на всички ситуации с логика и никога с емоции. Но Бог ни е създал по Свой образ и подобие, а Божияте емоциите са разкрити в Писанията; следователно Бог ни е създал като емоционални същества. Ние изпитваме любов, радост, щастие, вина, гняв, разочарование, страх и т.н. Понякога емоциите ни са приятни, а понякога - не. Понякога емоциите ни са основани на истината, а понякога са "фалшиви", тъй като се основават на неверни предпоставки. Например, ако погрешно вярваме, че Бог не контролира обстоятелствата в живота ни, може да изпитаме

емоции на страх, отчаяние или гняв, основани на това лъжливо убеждение. Независимо от това,

емоциите са силни и реални за този, който ги изпитва. И емоциите могат да бъдат

полезни индикатори за това какво се случва в сърцата ни.

Въпреки това е важно да се научим да управляваме емоциите си, а не да позволяваме на емоциите да ни управляват. Например, когато се чувстваме ядосани, е важно да можем да спрем, да установим, че сме ядосани, да изследваме сърцето си за да определим защо сме ядосани, и след това да действаме по библейски начин. Неконтролираните емоции обикновено не водят до резултати, които да са угодни на Бога: „защото човешкият гняв не върши Божията правда.“ (Яков 1:20).

Нашите емоции, както и умът и тялото ни, са силно повлияни от грехопадението на човечеството. С други думи, емоциите ни са повлияни от греховната ни природа и затова се нуждаят от контрол. Библията ни казва, че трябва да бъдем контролирани от Светия Дух (Римляни 6; Ефесяни 5:15-18; 1 Петрово 5:6-11), а не от емоциите си. Ако разпознаем емоциите си и ги предадем на Бога, тогава можем да подчиним сърцата си на Него и да Му позволим да извърши Своята работа в сърцата ни и да ръководи действията ни. Понякога това може да означава, че Бог просто ни утешава, успокоява ни и ни напомня, че не е нужно да се страхуваме. В други случаи, Той може да ни подтикне да простим или да поискаме прошка. Псалмите са отличен пример за това как да управляваме емоциите си и да ги предаваме на Бога. Много псалми са изпълнени с реални емоции, но те са насочени към Бога в опит да се потърси Неговата истина и правда.

Да споделяме емоциите си други хора също помага. Християнският живот не е предназначен да се живее сам. Бог ни е подарил други вярващи, с които можем взаимно да споделяме теготите си. (Римляни 12; Галатяни 6:1-10; 2 Коринтяни 1:3-5; Евреи 3:13). Нашите вярващи приятели също могат да ни напомнят за Божиите истини и да ни покажат различна перспектива. Когато се чувстваме обезкуражени или уплашени, можем да се възползваме от насърчението, увещанието и успокоението, които ни предоставят други вярващи. Често, когато насърчаваме другите, самите ние сме насърчени. По същия начин, когато сме радостни, нашата радост обикновено се увеличава, когато я споделяме с другите.

Да позволим на емоциите си да ни контролират не е нещо богоугодно. Отричането или пренебрегването на емоциите ни също не е правилно. Трябва да благодарим на Бога за способността ни да изпитваме емоции и да управляваме емоциите си като дар от Бога. Начинът, по който можем да управляваме емоциите е да растем в познаването на Бога. Ние се преобразяваме чрез обновяване на ума си (Римляни 12:1-2) и силата на Светия Дух – Той е този, Който произвежда в нас себевладение (Галатяни 5:22-23). Нуждаем се от ежедневно прилагене на библейските принципи, от желание да растем в познанието на Бога и от време, прекарано в размишление върху това, кой е Бог. Трябва да се стремим да познаваме повече Бога и да споделяме повече от сърце с Бога в молитва. Християнското общение е друга важна част от духовното израстване. Ние в духовно пътуване с други вярващи и си помагаме взаимно да израстваме както във вярата, така и емоционална зрялост.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за управляването/контролирането на емоциите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries