settings icon
share icon
Въпрос

Какво има предвид Библията под „умиране за себе си“?

Отговор


Понятието „да умреш за себе си“ се среща в целия Нов Завет. Той изразява истинската същност на християнския живот, в който ние взимаме своя кръст и следваме Христос. Умирането за себе си е част от това да се родиш отново; старото аз умира и новото аз оживява (Йоан 3: 3–7). Християните не само се раждат отново, когато стигнем до спасението, но и продължаваме да умираме за себе си като част от процеса на освещаване. Като такова умирането за себе си е както еднократно събитие, така и процес през целия живот.

Исус многократно говори на учениците Си за това, че са взели кръста си (инструмент на смъртта) и са Го последвали. Той ясно заявява, че ако някой ще Го последва, ще трябва да се отрече от себе си, което означава да се откаже от живота си - духовно, символично и дори физически, ако е необходимо. Това е предпоставка да бъдем последователи на Христос, който провъзгласи, че опитът да спасим земния си живот ще доведе до загубата на живота ни в царството. Но онези, които биха се отказали от живота си заради Него, ще намерят вечен живот (Матей 16: 24–25; Марк 8: 34–35). Всъщност Исус дори стига дотам, че казва, че тези, които не желаят да жертват живота си за Него, не могат да бъдат Негови ученици (Лука 14:27).

Обредът на кръщението изразява ангажимента на вярващия да умре от стария, греховен начин на живот (Римляни 6: 4–8) и да се възроди в нов живот в Христос. При християнското кръщение действието на потапяне във водата символизира умирането и погребването с Христос. Действието на излизане от водата изобразява Христовото възкресение. Кръщението ни идентифицира с Христос в Неговата смърт и възкресение, изобразявайки символично целия живот на християнина като умиращ за себе си и живеещ за и в Този, който е умрял за нас (Галатяни 2:20).

Павел обяснява на галатяните процеса на умиране за себе си като такъв, в който е бил „разпнат с Христос” и сега Павел вече не живее, а Христос живее в него (Галатяни 2:20). Старият живот на Павел, с неговата склонност към грях и да следва пътищата на света, е мъртъв, а новият Павел е жилището на Христос, който живее в него и чрез него. Това не означава, че когато „умрем за себе си”, ние ставаме неактивни или безчувствени, нито се чувстваме мъртви. По-скоро да умреш за себе си означава, че нещата от стария живот са убити, най-вече греховните начини и начин на живот, с които някога сме се занимавали. „А които са Исус Христови, разпънали са плътта заедно със страстите и похотите ѝ. “ (Галатяни 5:24). Ако някога сме преследвали егоистични удоволствия, сега ние преследваме с еднаква страст онова, което е угодно на Бог.

Умирането за себе си никога не се описва в Писанието като нещо по избор в християнския живот. Това е реалността на новото раждане; никой не може да дойде при Христос, освен ако той не е готов да види стария си живот разпнат с Христос и да започне да живее наново в послушание към Него. Исус описва хладки последователи, които се опитват да живеят отчасти в стария си живот, и отчасти в новия, като такива, които Той ще изплюе (Откровение 3: 15–16). Това хладно състояние характеризирало църквата в Лаодикия, както и много църкви днес. Да бъдеш „хладен“ е симптом на нежелание да умреш за себе си и да живееш за Христос. Смъртта за себе си не е опция за християните; това е избор, който води до вечен живот.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво има предвид Библията под „умиране за себе си“?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries