settings icon
share icon
Въпрос

Какво означава да се обличаме скромно?

Отговор


При описанието на начина на обличане, подходящ за жените в църквата, апостол Павел ги призовава да се обличат „скромно" със „срамежливост и целомъдрие", после продължава да протиповоставя нескромното облекло с добрите дела, които са подходящи за онези, които изповядват, че истински се покланят на Бог (1 Тимотей 2:9-10). Скромността в начина, по който се обличаме, не е само за църквата; той трябва да бъде стандартът за всички християни по всяко време. Ключът за разбиране какво представлява скромността в облеклото е да изследваме нагласите и намеренията на сърцето. Онези, чиито сърца са наклонени към Бог, ще правят всяко усилие да се обличат скромно, прилично и подходящо. Онези, чиито сърца са наклонени към егото, ще се обличат по начин, по който ще привличат внимание към себе си като малко или никак няма да ги интересуват последиците за тях самите или другите.

Благочестивата жена се опитва да прави всичко от благочестива гледна точка. Тя знае, че Бог иска Неговите хора да се грижат за Неговата слава и духовното състояние на своите братя и сестри в Христос. Ако една жена изповядва Христос, но се облича по начин, който прекомерно привлича вниманието върху нейното тяло, тя е лош свидетел за Онзи, който е изкупил душата й като умрял на кръста за нея. Тя забравя, че нейното тяло е изкупено от Христос и сега е храмът на Светия Дух (1 Коринтяни 6:19-20). Тя казва на света, че тя вижда своята собствена стойност като чисто физическа и че нейната привлекателност за другите зависи от това колко от своето тяло им разкрива. Допълнително като се облича по нескромен начин, разкривайки тялото си за мъжете, за да се съблазняват от нея, тя кара своите братя в Христа да съгрешават, нещо, осъдено от Бог (Матей 5:27-29). Притчи 7:10 споменава жена, „облечена като блудница и с коварно сърце". Тук виждаме описанието на жена, чието състояние на сърцето е изразено чрез начина й на обличане.

Писанието казва, че жената трябва да се облича скромно, но какво точно означава това в съвременното общество? Трябва ли жената да бъде покрита от глава до пети? Има култове и религии по света, които изискват това от жените. Но това ли е библейското значение на скромността? Отново, трябва да се върнем към въпроса за нагласите на сърцето. Ако сърцето на жената е наклонено към благочестивост, тя ще носи облекло, което не е нито провокативно, нито разкриващо публично, облекло, което не отразява негативно нейното лично свидетелство като Божие дете. Дори когато всеки друг се облича нескромно, тя устоява на изкушението да върви с тълпата. Тя знае, че тези видове дрехи са направени да привличат внимание към нейното тяло и да карат мъжете да се съблазняват, но тя е достатъчно мъдра да знае, че този вид внимание само я принизява. Представата, че кара мъжете да съгрешават против Бог поради нейното облекло, е противна за нея, защото тя се стреми да обича и почита Бог и иска и другите да вършат същото. Скромността в облеклото разкрива скромност и благочестивост на сърцето, нагласи, които трябва да бъдат желанието на всички жени, които живеят, за да се нравят на Бог и да Го почитат.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво означава да се обличаме скромно?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries