settings icon
share icon
Въпрос

Какво е двойното предопределение?

Отговор


Двойното предопределение е вярата, че Бог създава някои хора, чиято цел на съществуване е да бъдат изпратени в ада. Библейско ли е това виждане? Нека разгледаме въпроса от книгата Римляни, която има две преобладаващи теми. Първата тема е Божията правда. Самото евангелското послание разкрива Божията правда (Римляни 1: 16–17). Истината, съдържаща се в евангелското послание, е, че вярата обявява човек за праведен пред Бога (Римляни 4-5). Именно централната фигура на евангелското послание - Исус Христос - дава възможност на човека да бъде праведен (Римляни 6—7). Именно евангелското послание показва на човека пътя за праведен живот (Римляни 12).

Друга тема, открита в книгата Римляни, е тази за гнева. Божият гняв е разкрит - и се разкрива - срещу всички греховни действия (Римляни 1:18). Човечеството знае за Бог, но отхвърля Бог в мисленето си и в действията си (Римляни 1: 21–22). Следователно Божият гняв е предаването на човека да живее живота си, както му е угодно (Римляни 1:24, 26, 28), което води до унищожение (Римляни 1: 28–32). Човекът отхвърля Бога на Вселената, а Бог от своя страна изоставя човека. Само лична намеса от Бог може да промени разрушителния път, по който върви човек, докато се закоравява в греха.

Сега четем Римляни 9:22 и там се казва: „А какво ще кажем, ако Бог, при все че е искал да покаже гнева Си и да изяви силата Си, пак е търпял с голямо дълготърпение съдовете,предмети на Своя гняв, приготвени за погибел, “ .Много хора смятат, че този стих учи, че Бог е направил определени съдове за Своя гняв. Но това не е смисълът на стиха. Четейки по-горе, човечеството вече е изпитало Божия гняв. Човечеството се е настроило за унищожение. Бог е този, който понася тези съдове - съдове, които са се подготвили за унищожение, защото не биха оставили греха си и не биха се обърнали към Бог.

Погледнете следващия стих: Римляни 9:23, „и е търпял, за да изяви богатството на славата Си върху предметите на милостта Си, които е приготвил отпреди за слава – “. Забележете, че Бог избира предварително някои хора за Своята слава. С други думи, преди създаването на света Бог избрал определени хора да бъдат Негови деца, за да бъде прославен (вж. Ефесяни 1: 4). Не се казва, че Бог е избрал хората за проклятие или предопределил хората за гняв. Библията никога не говори за двойно предопределение, при което Бог избира или предопределя едни за ада, други за рая. Тези, които са под Божия гняв, са в това положение, защото са отхвърлили Бог. Тези, които имат Божията правда, са в това положение, защото Бог ги е избрал да бъдат Негови деца.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е двойното предопределение?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries