settings icon
share icon
Въпрос

Какво е догматичното богословие?

Отговор


Догматичното богословие получава името си от гръцката и латинската дума догма, което, когато се позовава на богословието, просто означава „учение или сбор от доктрини, официално и авторитетно утвърдени“. По принцип догматичното богословие се отнася до официалното или "догматично" богословие, признато от организиран църковен орган, като Римокатолическата църква, Холандската реформирана църква и т.н.

Докато се смята, че терминът догматично богословие се появява за първи път през 1659 г. в заглавието на книга от Л. Райнхард, терминът става по-широко използван след Реформацията и се използва за обозначаване на вероизповеданията, които църквата е формулирала официално. Добър пример за догматично богословие са доктриналните твърдения или догми, формулирани от ранните църковни събори, които се стремят да разрешат богословските проблеми и да заемат позиция срещу еретическото учение. Символите на вярата или догмите, излезли от църковните съвети, се смятат за авторитетни и обвързващи за всички християни, защото църквата официално ги е утвърдила. Една от целите на догматичното богословие е да даде възможност на църковното тяло да формулира и предаде доктрината, която се смята за съществена за християнството и която, ако бъде отказана, това би представлявало ерес.

Догматичното богословие понякога се бърка със систематичното богословие и понякога двата термина се използват взаимозаменяемо. Има обаче фини, но важни разлики между двете. За да се разбере разликата между систематичното богословие и догматичното богословие, е важно да се отбележи, че терминът "догма" подчертава не само изявленията от Писанието, но и църковното, авторитетно утвърждаване на тези твърдения. Основната разлика между систематичното богословие и догматичното богословие е, че систематичното богословие не изисква официална санкция или одобрение от църква или църковен орган, докато догматичното богословие е пряко свързано с определено църковно тяло или деноминация. Догматичното богословие обикновено обсъжда едни и същи доктрини и често използва същия контур и структура като систематичното богословие, но го прави от определена богословска позиция, свързана с определена деноминация или църква.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е догматичното богословие?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries