settings icon
share icon
Въпрос

Съществува ли Сатана?

Отговор


Библията изрично ни информира за съществуването на Сатана. Той е описан като враг на човека (Битие 3:15), баща на лъжата (Йоан 8: 44) и обвинител (Откровение 12:10), наред с други неща. Самото име „Сатана“ означава „противник“. Исая 14: 12–17 обяснява, че Сатана първоначално е бил ангелско същество, но той е решил, че иска честта и поклонението присъщи само на Бог и е бил изхвърлен от небето (виж също Йезекиил 28: 11–17).

Откакто е изгонен от небето (заедно с ангелите, които избрали да се бунтуват с него), Сатана си е поставил за цел да се противопостави на Бог и да накара хората на земята да се бунтуват. Сатана има известна власт в този свят; той е наричан „богът на този свят“ (2 Коринтяни 4: 4) и „князът на въздушната власт“ (Ефесяни 2: 2). Ето защо “Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне. ”(1 Петър 5: 8).

Един значителен начин, по който Сатана прави хаос в живота ни, е чрез измама. Когато Сатана ни заблуждава кой е Бог, кои Бог казва, че сме ние и кой е той, той придобива сила и власт в живота ни. „Сатана не съществува“ е една от най-мощните лъжи, които Сатана разпространява.

При сътворението Бог дал власт на човечеството над земята (Битие 1:28). Когато Адам и Ева доброволно не се подчинили на Бог, те се отказали от част от властта си; слушайки Сатана, те се подчинили на дявола. И все пак на кръста Исус лиши от власт Сатана: „Сега е съд на този свят. Сега князът на този свят ще бъде изхвърлен вън. ”(Йоан 12:31). „Който върши грях, от дявола е; защото дяволът отначало съгрешава. Затова се яви Божият Син, да съсипе делата на дявола. “ (1 Йоан 3: 8). Сатана няма повече власт над онези, които са в Христос, освен когато те му я предоставят, вярвайки в лъжите му.

Много дезинформация за Сатана идва от Холивуд и други източници. Наложително е да се обърнем към Библията за истината по този и други въпроси. Библията ясно ни казва, че Сатана съществува и ни подсказва как работи. Нямаме причина да се плашим от Сатана, тъй като неговата сила е безкрайно по-ниска от Божията, но Библията ни учи да не бъдем наивни в нашата духовна битка (Ефесяни 6: 10–18). Ключът е да се подчиниш на Бог и да се противопоставиш на дявола (Яков 4: 7), знаейки, че Христос го е победил завинаги на кръста и края на Сатана - вечният съд - е гарантиран (Откровение 19:20).


EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Съществува ли Сатана?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries