settings icon
share icon
Въпрос

Обича ли Бог Сатана?

Отговор


Не, Бог не обича Сатана, нито ние трябва да го обичаме. Бог не може да обича това, което е зло и несвято, а Сатана въплъщава всичко това. Той е противникът (1 Петрово 5:8); лукавия (Матей 6:13); бащата на лъжите и човекоубиец (Йоан 8:44); обвинителят на Божиите хора (Откровение 12:10); изкусителят (1 Солунци 3:5); горд, покварен и насилник (Исая 14:12-15); измамник (Деяния 13:10); крояч на хитрости (Ефесяни 6:11); крадец (Лука 8:12) и много други зли неща. Той е в действителност всичко, което Бог мрази. Сърцето на Сатана е твърдо и уверено в омразата си към Бог, неговото осъждане е окончателно и неговото разрушаване е сигурно. Откровение 20 описва Божия бъдещ план за Сатана, а любовта към Сатана не е част от него.

Заповедта на Исус да обичаме враговете си (Матей 5:44) е предназначена да управлява междуличностните отношения в този свят. Ние обичаме Бог и обичаме хората (дори нашите врагове), които са направени по Божий образ. Ангелите не са направени по Божий образ. Не ни е казано да обичаме светите ангели и със сигурност никога не ни е казано да обичаме злите ангели.

Тъй като Сатана е всичко, което е антитеза на Бог, когото обичаме, не можем да обичаме Сатана. Ако обичаме Сатана, бихме били принудени да мразим Бог, защото святостта е противното на греха.

Бог вече е определил, че няма да има прошка за Сатана; ние сме предметите на Божията пожертвователна любов, показана на кръста. Както Бог любящо е изкупил човечеството, така и е изложил Сатана „открито на показ“ (Колосяни 2:15).Божието наказание на Сатана ще бъде част от Неговата голяма любов за нас.
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Обича ли Бог Сатана?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries