settings icon
share icon
Въпрос

Бог отговаря ли на молитвите?

Отговор


Краткият отговор на въпроса е „да“! Бог е обещал, че когато се молим за неща, които са в съгласие с Неговата воля за нашия живот, Той ще даде това, за което го молим (1 Йоан 5:14-15). Въпреки това, трябва да добавим нещо важно: отговорът може не винаги да ни хареса.

Ние се молим за много неща – някои са добри, други са лоши, трети са напълно безсмислени. Бог чува всички наши молитви, независимо за какво се молим (Мат. 7:7). Той не пренебрегва Своите часа (Лука 18:1-8). Когато говорим с Него, Той е обещал да слуша и отговаря (Мат. 6:6; Римл. 8:26-27). Неговият отговор може да бъде нещо като „да“ или „не“ или „чакай, не сега“.

Имайте предвид, че молитвата не е нашия начин да накараме Бога да направи това, което искаме. Нашите молитви трябва да са фокусирани на нещата, които почитат и прославят Бога и отразяват това, което Библията ясно учи, че е Божията воля (Лука 11:2). Ако се молим за нещо, което не е богоугодно или не почита Бога, тогава най-вероятно Той няма да ни даде това, което искаме от Него. Божията мъдрост далеч надвишава нашата и затова трябва да се доверим, че Неговия отговор на нашите молитви е най-доброто решение.

Бог отговаря ли на молитва? – Когато Бог казва „да“.

В първите две глави на 1 Царе, Анна се моли и иска от Бога да й даде бебе. Тя не е можела да забременее, което в библейско времена се е смятало за много срамно за една жена. Анна се е молила горещо – толкова горещо, че един свещеник, който я видял помислил, че е пияна. Но Бог чул Анна и й дал да роди дете.

Исус казва: “И каквото и да поискате в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина.” (Йоан 14:13). Ако сте се молили конкретно за нещо и Бог ви го е дал, можете да бъдете сигурни, че това е било по Негова воля. Нищо не се случва без Бог да позволи то да се случи. (Римл. 8:28).

Бог отговаря ли на молитвите? – Кога Бог казва „не“.

В Йоан 11, Мария и Марта поискаха Исус да изцели техния умиращ брат, въпреки това Исус остави Лазар да умре. Защо Исус каза „не“ на тези две скърбящи жени, които го обичаха толкова много? Защото Той е планирал за Лазар по-велики неща, неща, които никой не е можел да си представи.

„Не“ е един от най-трудните отговори, които можем да получим. Но, отново, важно е да помним, че Бог знае всичко и е наясно с цялата времева линия на историята. Той знае всеки възможен изход от всеки възможен избор във всяка възможна ситуация. Ние – не. Той вижда „голямата картина“, ние виждаме само частичен фрагмент. Притчи 3:5 казва: “Уповавай на Господа от все сърце И не се облягай на своя разум.” Когато получим отговор „не“, трябва да се доверим, че каквото и да сме поискали не е било по Божията воля.

Бог отговаря ли на молитви? – Когато Бог каже „чакай, не сега“.

Понякога да чуем „чакай“ е дори по-трудно от това, да чуем „не“, защото означава, че трябва да бъдем търпеливи (Римл. 8:25). Наистина, чакането е трудно, но трябва да сме благодарни, че Бог е в контрол и да се доверим, че Неговото време ще бъде съвършено (Римл. 12:12; Псалм 37:7-9).

Бог иска най-доброто във вашия живот. Той не иска вие да страдате излишно. Йеремия 29:11 казва, „Защото аз зная мислите, които мисля за вас, казва Господ, мисли за мир, а не за зло, за да ви дам бъдеще и надежда.“ Бъдете търпеливи и знайте, че Той е вашият любящ Отец (Псалм 46:10).

Пребъдвайте в истината от Филипяни 4:6 тогава, когато отправяте вашите искания към Бога: „ Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение;“ Тогава, когато Бог отговори, бъдете готови да приемете Неговата мъдрост – независимо дали сте съгласни ли не с Неговия отговор.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Бог отговаря ли на молитвите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries