settings icon
share icon
Въпрос

Библейска ли е фразата прави на другите така, както искаш те да правят на теб?

Отговор


"Прави на другите така, както искаш те да правят на теб", по-известно като "Златното правило", наистина е библейски принцип. В Лука 6:31 са записани думите на Исус, който казва: “И както желаете да постъпват човеците с вас, така и вие постъпвайте с тях.” Това изказване е в контекста на урока, който Исус дава за това, как да обичаме враговете си. Исус драстично променя традиционния начин на отношение към хората (вж. Матей 5:38-48). Вместо да правим на другите това, което те са направили на нас, или да им даваме това, което може би заслужават, ние трябва да се отнасяме към тях така, както искаме те да се отнасят към нас.

В Матей 7:12 Исус казва: “ И така, всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях; защото това е същината на закона и пророците.” Така златното правило винаги е било основна част от посланието на Библията. По-нататък в Евангелието от Матей, когато го питат коя е най-голямата заповед, Исус отговаря, “ А Той му каза: „Да възлюбиш Господа, твоя Бог, с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум.“ Това е първа и най-голяма заповед.

А втора, подобна на нея, е тази: „Да възлюбиш ближния си, както себе си.“ На тези две заповеди се крепят целият закон и пророците.” (Матей 22:37-40). Вечерта, когато е бил арестуван, Исус казва на своите ученици: „ Нова заповед ви давам, да се обичате един друг; както Аз ви възлюбих, така и вие да се обичате един друг. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.” (Йоан 13:34-35). Любовта на Исус към нас е съвършена, неизменна и саможертвена. Способността ни да обичаме другите по начина, по който Исус заповядва, идва единствено от действието на Неговата любов и от силата на Светия Дух.

Един начин на практика да обичаме по-добре другите е да поставим себе си в тяхното положение. Когато се замислим как бихме искали да се отнасят с нас в определена ситуация, ние изграждаме съпричастност към тези, които действително се намират в тази ситуация. Искаме ли да се отнасят към нас с любов и уважение? Тогава така трябва да се отнасяме и ние към другите.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Библейска ли е фразата прави на другите така, както искаш те да правят на теб?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries