settings icon
share icon
Въпрос

Аз съм разведен/а. Според Библията може ли да се оженя повторно?

Отговор


Ние често получаваме въпроси от рода на „Аз съм разведен/а по такава и такава причина. Може ли да се оженя повторно?” – или – „Развеждала съм се два пъти – първият път партньора ми изневеряваше, втория път поради несъвместимост. Срещам се с един мъж, който се е развеждал три пъти – първият път поради несъвместимост, втория поради прелюбодейство, което той е извършил, третия поради изневяра от страна на съпругата му. Можем ли да се оженим?” На въпроси като тези е много трудно да отговорим, тъй като Библията не влиза в големи подробности по отношение по какви причини един човек може или не може да се ожени повторно след развод.

Това, което знаем със сигурност, е – Бог мрази развод (Малахия 2:16). Божият план за една женена двойка е те да останат оженени докато смъртта ги раздели (Битие 2:24; Матей 19:6). Единственото специфично позволение за повторен брак след развод е за прелюбодейство (Матей 19:9) – и дори това се дискутира между християните. Друга възможност е невярващ партньор да остави вярващ партньор (1 Корнинтяни 7:12-15). Този пасаж, обаче, не говори определено за повторен брак, а по-скоро за това да си вързан в брак. Също така ми изглежда, че физическото, сексуалното или силното емоционално насилие би било достатъчна причина за развод и вероятен втори брак. Обаче Библията не поучава определено по този въпрос.

В този проблем ние знаем две неща със сигурност. (1) Отново, Бог мрази развода (Малахия 2:16). (2) Бог е милостив и прощаващ. Всеки един развод е резултат от грях, независимо дали от страна на единия партньор или на двамата. Бог прощава ли развода? Безспорно! Разводът е не по-малко простим от който и да било друг грях. Прощението на греховете ни е възможно чрез вяра в Исус Христос (Матей 26:28; Ефесяни 1:7). Ако Бог прощава греха на развода, това означава ли, че сте свободни да се ожените повторно? Не непременно. Бог понякога призовава хората да останат сами (1 Коринтяни 7:7-8). На това да останеш сам не трябва да се гледа като проклятие или наказание, а по-скоро като възможност да служиш на Бог по-отдадено (1 Коринтяни 7:32-36). Божието Слово ни казва, обаче, че е по-добре да се оженим, отколкото да се разжегваме в страстите си (1 Коринтяни 7:9). Вероятно понякога това се отнася за повторен брак след развод.

И така, можете ли или трябва ли да се ожените повторно? Не мога да отговоря на този въпрос. В края на краищата, това е между вас, вашия потенциален партньор и най-важно Бог. Единственият съвет, който мога да ви дам, е да се молите на Бог за мъдрост относно това, което Той желае от вас да правите (Яков 1:5). Молете се искрено и истински помолете Господа да сложи Неговите желания в сърцето ви (Псалом 37:4). Търсете Господната воля (Притчи 3:5-6) и следвайте водителството Му. Това е най-добрият съвет, който мога да ви дам.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Аз съм разведен/а. Според Библията може ли да се оженя повторно?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries