settings icon
share icon
Въпрос

Какво се казва в Библията за динозаврите? Говори ли се въобще за динозаври в Библията?

Отговор


Темата за динозаврите в Библията е част от продължителен дебат в християнските среди относно възрастта на земята, правилното тълкуване на Битие, както и на въпроса как да тълкуваме физическите доказателства, които откриваме в наши дни. Онези, които вярват в по-древната възраст на земята са склонни да се съгласят, че в Библията не се говори за динозаври, защото според тяхната логика, динозаврите са измрели милиони години преди първият човек да се е появил на земята. Хората, които са написали Библията, не са виждали динозаври.

А онези, които вярват, че земята е на по-малко години, са склонни да вярват, че в Библията се споменават динозаври, макар и да не се използва точно думата “динозавър”. Вместо това се използва еврейската дума tanniyn. Тази дума се превежда по няколко различни начина в английската версия на Библията: понякога като “морско чудовище”, друг път като “змия”. Най-често се превежда “змей”. Изглежда, че думата tannyin обозначава някакъв вид огромно влечуго. Тези същества се споменават почти тридесет пъти в Стария Завет и се описва, че се намират както на земята, така и във водата.

Освен тези гигантски влечуги, в Библията се описват още две същества по такъв начин, че много учени смятат, че е възможно да става дума за динозаври. Казва се, че behemoth е най-силното от всички Божии същества – гигант, чиято опашка се оприличава на кедрово дърво (Йов 40:15, 16). Някои учени се опитват да определят behemoth-а като слон или хипопотам. Други изтъкват, че хипопотамите имат много тънки опашки, които в никакъв случай не могат да се сравнят с кедрово дърво. От друга страна динозаври като брахиозавъра и диплодока имали огромни опашки, които лесно биха могли да се сравнят с кедрово дърво.

Почти във всяка древна цивилизация има някакъв вид изкуство, което описва гигантски същества-влечуги. Вкаменелости, артифакти и дори малки глинени фигурки, открити в Северна Америка, наподобяват съвременните описания на динозаври. Скални рисунки в Южна Америка изобразяват мъже, които яздят диплодоко-образни същества. Удивителното е, че тези изображения имат общи черти с трицератопо-, птеродактило- и тиранозавро-рекс-образните същества. Римски мозайки, глинени съдове от цивилизацията на маите, както и вавилонските градски стени са свидетелство за интереса на човека към тези същества, който не е културно или географски обусловен. Реални разкази като тези на Марко Поло Il Milione се смесват с фантастични идеи за зверове, които пазят съкровища. И днес продължават да се изнасят доклади за видени подобни същества, въпреки че обикновено отношението към тези доклади е доста скептично.

В допълнение към значителния брой антропологични и исторически доказателства за съвместното съществуване на динозаврите и човека, има и други физически доказателства, като например вкаменелости на следи от стъпки на хора и динозаври, открити заедно на места в Северна Америка и Западно-централна Азия.

И така, има ли динозаври в Библията? Все още не може да се даде категоричен отговор на този въпрос. Зависи от това как тълкуваме доказателствата, с които разполагаме и как гледаме на света около нас. Тук, в www.GotQuestions.org ние вярваме в “по-младата” възраст на земята и приемаме, че динозаврите и хората са живели по едно и също време. Вярваме, че динозаврите са умрели някъде след потопа в резултат на комбинация от драматични промени в околната среда, както и на факта, че са били безпощадно преследвани и в крайна сметка избити от човека.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво се казва в Библията за динозаврите? Говори ли се въобще за динозаври в Библията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries