settings icon
share icon
Въпрос

Какво е причинило изчезването на динозаврите?

Отговор


Изчезването на динозаврите е загадка, която е покорявала учените в продължение на доста над един век. Откриваме фосилизираните останки на гигантски влечуги навсякъде по земята и въпреки това не виждаме никое от тези същества живо днес. Какво им се е случило на всички тях?

Конвенционалната парадигма казва, че те мистериозно изчезнали преди около 65 милиона години. Множество обяснения защо са предлагани. Двете най-популярни хипотези са Хипотезата за Въздействащото Събитие и Хипотезата за Масивния Вулканизъм. Първата предлага, че един или повече астероиди са ударили земята, причинявайки „ядрена зима", която е унищожила динозаврите. Втората обвинява интензивния вулканизъм за тяхната гибел. И двете отбелязват високата концентрация на иридий (Ir), открит заровен в седиментите, които отделят периода креда от палеогена (известна като границата K-Pg; преди известна като K-T), който според конвенционалната парадигма бил периодът от земната история, през който динозаврите изчезнали.

И двете хипотези взимат предвид някои от доказателствата докато пренебрегват други. Например, ако всяка от хипотезите е вярна и има 60+ милиона години пропаст между човека и динозаврите, как тогава обясняваме праисторическите резби на камък и други форми на древно изкуство, което изобразява човеци, които взаимодействат с такива познати динозаври като трицератопса, стегозавъра, тиранозавъра и зауропода (в някои случаи ги опитомяват и ги яздят наоколо)? Нещо повече, фосилизираните отпечатъци от динозаври са открити в същите скални слоеве като отпечатъците от копита и човешки отпечатъци. Как трябва да обясним това в рамките на конвенционалната перспректива? И защо древните култури от всеки населен континент на планетата записват взаимодействия с гигантски влечуги? Тези същества са всеобщо известни днес като „дракони" и колективно са изхвърлени в митологията.

Но трябва да попитаме себе си как е възможно толкова много изолирани култури от всички краища на света да споделят толкова универсално същата митология? Може ли да има в сърцевината историческа истина в легендите? Може ли това, че намираме гигантски влечуги в земята да има нещо общо с гигантските влечуги, за които нашите предци са говорили само преди векове? Вярваме, че такъв е случаят. Преобладаването на доказателства ни внушава, че конвенционалната перспектива е фундаментално погрешна. Човечеството изглежда има колективна амнезия относно този въпрос и ние ефективно сме съставили „научна" парадигма да ни държи в тъмното.

Как тогава обясняваме изчезването на динозаврите? По същия начин обясняваме изчезването на други изчислени 20000 до 2 милиона вида, които учените вярват, че може да са изчезнали само през последния век – комбинация от изменение на климата и процъфтяването на човешкия вид. Изменението на климата може да бъде много разрушително за екосистемите изобщо и ние се стремим да унищожим или да неутрализираме всичко в частност от главното съревнование. Ето защо не откриваме също твърде много други хищници – лъвове, тигри и мечки, т.н. – в нашите прдградия и градове или дори нашите селски общности.

В холивудските филми като „Джурасик парк" виждаме същества като Тиранозавър рекс и велорацираптори, ловувавщи нас и изяждащи ни живи. И несъмнено, ако хората и динозаврите са съжителствали, нещо от това сигурно се е случвало. Но в повечето случаи обратното е било вярно. Ние сме ги ловували и сме ги сготвяли за вечеря. В много от легендите и много от древното изкуство, това е точно това, което откриваме — хората, ловуващи гигантските влечуги и убиващи ги. Лъвовете, тигрите и мечките не са били толкова зле колкото динозаврите (след като те все още съществуват). Това е, защото нашите предци изглежда са били особено обсебени „да убият дракона"!

Така, какво се е случило на динозаврите? Очевидно, тези, които преживели глобалното изменение на климата, били изядени от нас. Някои може все още да оцеляват в отдалечени райони на света, които все още не са попаднали под нашето пълно господство, а има стотици такива места всяка година с такъв ефект – особено от местни, примитивни народностни групи в отдалечени области, които говорят на скептични западни учени, (които естествено не вярват на местните поради своите собствени вкоренени, така наречени „научни" презумпции .) Според нас това недоверие е погрешно. Науката трябва да включва безпристрастно изследване на доказателствата без предубеждение, а не произволно човешко усилие да поддържа лоши теоретични истории на земята.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво е причинило изчезването на динозаврите?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries