settings icon
share icon
Въпрос

Каква е разликата между ходенето на срещи и ухажването?

Отговор


Ходенето на срещи и ухажването са двата начина за започване на взаимоотношения с противоположния пол. Въпреки че има нехристияни, които ходят на срещи с намерението да имат серия от интимни физически взаимоотношения, за християнина това не е приемливо и не трябва никога да бъде причината за ходене на срещи. Мнозина християни гледат на ходенето на срещи като малко повече от приятелство и поддържат аспекта на приятелството на своето ходене на срещи докато и двамата не са готови да се посветят един на друг като потенциални брачни партньори. Първо и най-важно, ходенето на срещи е време, когато християнинът открива дали неговият/нейният потенциален брачен партньор е също вярващ в Христос. Библията ни предупреждава, че вярващи и невярващи не трябва да се женят помежду си, защото онези, живеещи в светлината (на Христос), и онези, живеещи в тъмнината, не могат да живеят в хармония (2 Коринтяни 6:14-15). Както беше заявено преди, през това време трябва да има малък или никакъв физически контакт, тъй като това е нещо, което трябва да изчака до брака (1 Коринтяни 6:18-20).

При ухажването двамата човека нямат физически контакт изобщо (никакво докосване, никакво държане за ръка, никакво целуване) до брака. Мнозина във взаимоотношение на ухажване не прекарват никакво време заедно освен ако членове на семейството, за предпочитане родители, не приъсъстват през цялото време. В допълнение, ухажващите се двойки заявяват направо, че техните намерения са да видят дали другият човек е подходящ за брачен партньор. Поддръжниците на ухажването твърдят, че ухажването позволява двама човека истински да се опознаят един друг в по-платонична среда без натиска на физическата интимност или емоциите да замъгляват тяхното виждане.

Има присъщи проблеми и при двата начина. За срещащите се прекарването на време само с човек от противоположния пол, когото човек намира за привлекателен, може да представлява изкушения, на които може да бъде трудно да се противопоставим. Християнската двойка, която се среща, трябва да има поставени граници и да бъде посветена да не ги прекрачва. Ако те го намират за трудно да го сторят, те трябва да предприемат стъпки да се уверят, че Христос винаги ще бъде почитан по време на тяхното време заеднои че никога не се дава възможност на греха да завземе тяхното взаимоотношение. Също както при ухажващата се двойка, родителите на двойката, която се среща, трябва да бъдат включени във взаимоотношението, познаващи партньора на своето дете, и да бъдат източник на мъдри и разумни съвети и насоки и за двамата.

Начинът на ухажването представлява собствен набор от трудности. Въпреки че много поддръжници на ухажването гледат на него като единствения избор за намиране на другар, други го виждат като подтиснически и дори прекомерно контролиращ. В допълнение, може да бъде трудно да намериш „истинския" човек зад публичното лице, представено пред цялото семейство. Никой не е същият в групова обстановка както той или тя е в индивидуална обстановка. Ако двойката никога не е сама заедно, те никога нямат индивидуална възможност да се свържат и да се опознаят в емоционална и духовна интимност. В допълнение, някои ситуации на ухажване са довеждали до границата на „уредени бракове" от родителите и са имали за резултат негодувание в един или двамата млади хора.

Важно е да помним, че нито ходенето на срещи, нито ухажването са наредени в Писанието. В края на краищата, християнският характер и духовната зрелост на двойката са далеч по-важни от точната природа на как и кога те прекарват време заедно. Казано духовно, резултатът на процеса – богоугодни мъже и жени, женейки се и отглеждайки семейства за Божия слава – е далеч по-важен отколкото метода, който те използват, за да постигнат този резултат. „И тъй, ядете ли, пиете ли, нещо ли вършите, всичко вършете за Божията слава" (1 Коринтяни 10:31).

Накрая, трябва да бъдем внимателни да избягваме да вярваме, че нечие лично предпочитание – ходенето на срещи или ухажването – е „единственият начин" и да гледаме отвисоко на тези, които са направили противополжния избор. Както във всички неща, за които Библията мълчи, единството на тялото Христово трябва да бъде от най-голямо значение в умовете ни, независимо от личните избори, които правят другите.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Каква е разликата между ходенето на срещи и ухажването?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries