settings icon
share icon
Въпрос

Какво говори Библията за депресията? Как един християнин може да преодолее депресията?

Отговор


Депресията е широкоразпространено състояние, засягащо милиони хора, християни и нехристияни. Онези, които страдат от депресия, може да изпитат интензивни чувства на тъга, гняв, безнадеждност, умора и различни други симптоми. Те могат да започнат да се чувстват безполезни и дори да искат да се самоубият, губят интерес към неща и хора, които преди са харесвали. Депресията често е предизвикана от обстоятелства в живота, като например загуба на работа, смърт на близък човек или развод, или психологически проблеми, като несполука или ниско самочувствие.

Библията ни казва да бъдем изпълнени с радост и хваление (Филипяни 4:4; Римляни 15:11), така че Бог очевидно иска за всички нас да живеем щастлив живот. Това не е лесно за някой, който страда от депресия, но тя може да бъде преодоляна чрез Божиите дарове на молитва, изучаване на Библията и прилагане, групи за подкрепа, домашни групи, общение между вярващи, изповед, прошка и съветване. Ние трябва да направим съзнателно усилие да не бъдем погълнати в себе си, а по-скоро да насочим нашите усилия навън. Чувствата на депресия често може да бъдат решени, когато страдащия от депресия спре да се фокусира върху себе си и се съсредоточава върху Христос и другите.

Клиничната депресия е физическо състояние, което трябва да бъде диагностицирано от лекар. Тя не се причинява от нещастно стечение на обстоятелствата, нито симптомите и могат да бъдат облекчени по собствената воля на човека. Противно на това, което някои християни вярват, клиничната депресия невинаги е причинена от грях. Депресията понякога може да е разстройство, което трябва да се лекува с лекарства и/или консултиране. Разбира се, Бог е в състояние да излекува всяка болест или разстройство. Все пак, в някои случаи, да отидеш на лекар за депресия не се различава от това да отидеш на лекар за заболяване.

Има някои неща, които хората, страдащи от депресия, могат да правят, за да облекчат тревожността си. Те трябва да са сигурни, че пребъдват в Словото, дори когато не го чувстват. Емоциите могат да ни доведат до заблуди, но Божието Слово е твърдо и не се променя. Ние трябва да поддържаме силна вяра в Бог и да се държим по-силно за Него, когато преминаваме през изпитания и изкушения. Библията ни казва, че Бог никога няма да позволи изкушения в живота ни, които са прекалени за нас, за да ги понесем (1 Коринтяни 10:13). Въпреки че да бъдеш депресиран не е грях, човек е отговорен за това как реагира на нещастията, включително получаване на професионална помощ при нужда. „И така, чрез Него нека принасяме на Бога непрестанно хвалебна жертва, т. е. плод от устни, които изповядват Неговото име.” (Евреи 13:15).

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво говори Библията за депресията? Как един християнин може да преодолее депресията?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries