settings icon
share icon
Въпрос

Могат ли демони/зли духове да се прикрепват към неживи/неодушевени предмети?

Отговор


Няма библейска подкрепа за представата, че демони могат да се прикрепват към физически предмети. Вярването е част от суеверните практики и окултни вярвания в анималистичните култури и сред тези, които пратикуват окултното.

Някои казват, че стихове като Деяния 19:19, където бивши магьосници изгорили своите книги, доказват, че предметите могат да притежават демони. Но пасажът не казва това. По-вероятно е тези новоповярвали да са изгорили своите магически книги, за да предотвратят разпространението на лъжи и да покажат, че те вече са новоповярвали в Исус.

Библията записва истории за демони, които измъчват или обладават невярващи. Но това не са истории за демони в или прикрепени към предмети, а Библията не ни предупреждава за демони, които се прикрепват към предмети. Окултните практики могат да привличат зли духове и тъй като определени предмети се използват при тези практики, може да изглежда, че демоните се прикрепват към предметите; обаче, това не означава, че демоните са в предметите. Самата окултна дейност е тази, която ги привлича. Когато хора, които са били въвлечени в окултното, дойдат при Христос, те често са съветвани да се отърват от своите окултни книги и предмети, не защото предметите имат демони в себе си, а защото книгите и предметите ще бъдат източник на бъдещо изкушение.

Вярващите в Христос не се страхуват от демони, въпреки че трябва да сме бдителни и нащрек за техните изкушения (1 Петрово 5:8). Ключът е подчинението на Бог и вървенето в Христовата истина всекидневно: „И тъй, покорявай се на Бога, но противете се на дявола, и той ще бяга от вас“ (Яков 4:7). Тези, които са поставили вярата си в Христос, няма от какво да се страхуват, както обяснява апостол Йоан: „Вие сте от Бога, дечица, и победили сте ги; защото по-велик е Оня, Който е с вас от онзи, който е в света“ (1 Йоаново 4:4).
EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Могат ли демони/зли духове да се прикрепват към неживи/неодушевени предмети?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries