settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за демоничното угнетяване?

Отговор


Има силно библейско свидетелство, че християнинът не може да бъде демонично обладан. Тогава възниква въпросът какво влияние/власт може да има демон над християнин. Много библейски учители описват демоничното влияние върху християнина като „демонично угнетяване“, за да го разграничат от обладаването.

Библията казва, че дяволът търси да погълне вярващи (1 Петрово 5:8), и Сатана и неговите демони „кроят планове“ против християните (Ефесяни 6:11). Както Сатана се опитал с Исус (Лука 4:2), така и демоничните сили ни изкушават да съгрешим и се противопоставят на нашите усилия да се подчиняваме на Бог. Ако християнинът позволи на демоните да успеят в тези атаки, тогава резултатът е угнетяване. Демоничното угнетяване е, когато демонът временно е взел победа над християнина като успешно е изкушил християнина да съгреши и е затруднил неговата способност да служи на Бога със силно свидетелсво. Ако християнинът продължи да разрешава демоничното угнетяване в своя живот, угнетяването може да се увеличи до момента, когато демонът има много силно влияние над мислите, поведението и духовността на християнина. Изповедта и покаянието за греха са необходими за възстановяване на общението с Бог, който тогава може да разруши силата на демоничното влияние. Апостол Йоан ни дава силно насърчение в тази област: „Знаем, че всеки роден от Бога не съгрешава; но оня, който се е родил от Бога, пази себе си, и лукавият не се докосва до него“ (1 Йоаново 5:18).

За християнина силата на победата над и свободата от демоничното угнетяване е винаги възможна. Йоан заявява: „по-велик е Оня, Който е с вас от онзи, който е в света“ (1 Йоаново 4:4). Силата на обитаващия Свети Дух (Римляни 8:9) е винаги свободна да победи демоничното угнетяване. Никакъв демон, нито дори самият Сатана не може да предотврати предаването на християнина на Светия Дух, както и побеждаването по този начин на всякакво и цялото демонично угнетяване. Петър насърчава вярващите да устояват на дявола „като стоят твърдо във вярата“ (1 Петрово 5:9). Да бъдеш твърд или устойчив във вярата означава да разчиташ на силата на Светия Дух успешно да се противопостави на демоничното влияние. Вярата се изгражда чрез духовните дисциплини подхранване от Словото Божие, усърдна молитва и благочестиво общение. Усилването на нашата вяра с тези средства ни дава възможност да сложим щита на вярата, с който можем „да угасим всичките огнени стрели на лукавия“ (Ефесяни 6:16).
English



Върнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за демоничното угнетяване?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries