settings icon
share icon
Въпрос

Какво казва Библията за обладаване от демон / демонично обладаване?

Отговор


Библията дава някои примери на хора, обладани или повлияни от демони. От тях ние можем да открием някои симптоми на демонично влияние, както и да вникнем в това как един демон обладава някого. Ето някои от библейските пасажи: Матей 9:32-33; 12:22; 17:18; Марк 5:1-20; 7:26-30; Лука 4:33-36; Лука 22:3; Деяния 16:16-18. В някои от тези пасажи демоничното обладаване причинява физически страдания като неспособност за говорене, епилептични симптоми, слепота, и др. В други случаи то кара човека да направи нещо лошо като Юда е основният пример. В Деяния 16:16-18 духът очевидно дава на слугинята някаква способност за знаене на неща отвъд нейното собствено познание. В случая с обладания от демон в Гадаринската страна, който беше обладан от множество демони, той имаше свръхчовешка сила, ходеше наоколо гол и живееше в гробищата. Цар Саул, след като се разбунтува срещу Господ, беше предаден на зъл дух да го смущава (1 Царе 16:14-15; 18:10-11; 19:9-10) с ясното въздействие на потиснато настроение и увеличено желание и готовност да убие Давид.

Следователно, има голямо разнообразие от възможни симптоми на демонично обладаване като физическо увреждане, което не може да бъде отдадено на реален физиологичен проблем, промени в личността като голяма депресия или нетипична агресия, свръхестествена сила, игнориране на благоприличието или „нормалното” социално взаимодействие и вероятно способност за споделяне на информация, която човек по естествен път не би могъл да знае. Важно е да се забележи, че почти всички, ако не и всички от тези характеристики, могат да имат други обяснения, така че е важно да не се обявява всеки потиснат човек или епилептик като демонично обладан. От друга страна, аз смятам, че в нашата западна култура, ние вероятно не вземаме достатъчно насериозно сатанинското участие в живота на хората.

В допълнение към тези физически или емоционални особености, един човек може също така да прегледа духовните атрибути като показване на демонично влияние. Това може да включва отказване да простиш (2 Коринтяни 2:10-11) и вярата в и разпространяването на погрешна доктрина, особено засягаща Исус Христос и Неговото изкупително дело (2 Коринтяни 11:3-4,13-15; 1 Тимотей 4:1-5; 1 Йоан 4:1-3).

Засягайки участието на демони в живота на християните, апостол Петър е илюстрация на факт, че вярващия може да бъде ПОВЛИЯН от дявола (Матей 16:23). Някои засягат християни, които са под СИЛНО демонично влияние, бидейки „демонизирани”, но никъде няма пример в Библията за вярващ в Христос ОБЛАДАН от демон и повечето теолози смятат, че християните НЕ МОГАТ да бъдат обладавани, защото имат Святия Дух, обитаващ в тях (2 Коринтяни 1:22; 5:5; 1 Коринтяни 6:19).

На нас не е казано точно как един човек отваря себе си за обладаване. Ако случая с Юда е пример, той отвори неговото сърце към зло (в неговия случай чрез алчността му – Йоан 12:6). Така че, може би е възможно, ако някой позволи сърцето му да бъде управлявано от някакъв обичаен грях... това да стане покана за демон да влезе в него. От мисионерски опитности, обладаването от демон изглежда също така е свързано с поклонението на езически идоли и притежаването на окултни материали. Писанието свързва многократно идолопоклонничеството с действително поклонение на демони (Левит 17:7; 32:17 Второзаконие 32:17; Псалом 106:37; 1 Коринтяни 10:20), така че не трябва да е изненадващо, че участието в такива религии и практики, които са свързани с онези религии, могат да доведат до обладаване от демон.

Следователно, моето убеждение, основано на по-горните пасажи от Писанието както и на някои от преживяванията на мисионери е, че много хора отварят живота си за демонично участие чрез практикуване на някакъв грях или окултно участие (и съзнателно и несъзнателно). Примерите могат да включват неморалност; злоупотреба с дрога/алкохол... като тези променят състоянието на съзнание на човека; бунт; горчивина; трансцедентална медитация. В нашата западна култура ние виждаме нарастване на източните религиозни учения под маската на ню ейдж движението.

Има нещо, което не трябва да бъде забравено. Сатана и неговата зла войска не може да направи каквото и да е на никого освен ако нямат разрешението от ГОСПОД (Йов 1, 2). И в този случай Сатана, смятайки, че е изпълнил неговите собствени цели, всъщност постига Божиите добри намерения... дори и в случая на предателството на Юда. Някои хора развиват нездрав интерес към окултната и демоничната дейност. Това е неблагоразумно и небиблейско. Ако ние следваме Бог с нашия живот и се обличаме с Неговото всеоръжие и разчитаме на Неговата сила (не на нашата собствена) (Ефесяни 6:10-18), ние не трябва да се страхуваме от демоните, защото Бог властва над всичко!

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво казва Библията за обладаване от демон / демонично обладаване?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries