settings icon
share icon
Въпрос

Какво говори Библията за смъртното наказание?

Отговор


Старозаветното право заповядва смъртно наказание за различни действия: убийство (Изход 21:12), отвличане (Изход 21:16), содомия (Изход 22:19); прелюбодейство (Левит 20:10); хомосексуалност (Левит 20:13), лъжлив пророк (Второзаконие 13:5), проституция и изнасилване (Второзаконие 22:24) и редица други престъпления. Въпреки това, Бог често показва милост, когато е определено смъртно наказание. Давид извърши прелюбодейство и убийство, но Бог не изиска да бъде отнет живота му (2 Царе 11:1-5, 14-17; 2 Царе 12:13). В крайна сметка, всеки един грях, който извършваме, трябва да бъде последван от смъртно наказание (Римляни 6:23). За радост, Бог показва Неговата любов към нас в това, че не ни осъжда (Римляни 5:8).

Когато фарисеите доведоха една жена, която беше уловена в акта на прелюбодеяние при Исуса и Го попитаха дали тя трябва да се убие с камъни, Исус отговори: „Ако някой от вас е без грях, нека първо той да хвърли камък на нея” (Йоан 8:7). Това не бива да се използва за да покаже, че Исус отхвърля смъртното наказание във всички случаи. Исус просто изявяваше лицемерието на фарисеите. Фарисеите искаха да подведат Исус в нарушаване на старозаветния закон ... тях не ги вълнуваше наистина убийството на жената с камъни (къде беше мъжа, който беше уловен в прелюбодейство?) Бог е Този, Който създаде смъртното наказание: „Който пролее човешка кръв и неговата кръв от човек ще се пролее; защото Бог направи човека по Своя образ .” (Битие 9:6) Исус подкрепяше смъртното наказание в някои случаи. Исус също показваше милост, когато се дължеше смъртно наказание (Йоан 8:1-11). Апостол Павел категорично признава властта на правителството да постанови смъртно наказание, когато е наложително (Римляни 13:1-5).

И така, по същество, ние се връщаме там, където започнахме. Да, Бог позволява смъртно наказание. Но в същото време, Бог не винаги изисква смъртно наказание, когато то се дължи. Какъв трябва да бъде християнския възглед относно смъртното наказание тогава? Първо, ние трябва да помним, че Бог постанови смъртното наказание в Словото Си, следователно би било нахално от наша страна да мислим, че бихме могли да установим по-висок стандарт от Неговия или да бъдем по-благи от Него. Бог има най-висок стандарт от всички, тъй като Той е съвършен. Този стандарт се прилага не само към нас, но и към Него Самия. Затова, Той обича до безкрайно степен и има милост до безкраен предел. Ние също така виждаме, че Той се гневи до необятна степен и всичко това се поддържа в съвършен баланс.

На второ място, ние трябва да признаем, че Бог е дал на правителството власт да определя кога е дължимо смъртно наказание (Битие 9:6; Римляни 13:1-7). Не е библейско да твърдим, че Бог се противопоставя на смъртното наказание във всички случаи. Християните не трябва да се радват, когато се наложи смъртно наказание, но в същото време, християните не трябва да се борят срещу правото на правителството да екзекутира извършителите на най-злите престъпления.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

Какво говори Библията за смъртното наказание?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries