settings icon
share icon
Въпрос

В Библията записана ли е смъртта на апостолите? По какъв начин е умрял всеки апостол?

Отговор


Единствената смърт на апостол, която е записана в Библията, е на Яков (Деяния 12:2). Цар Ирод умъртви Яков „с меч”, вероятно отнасящо се за обезглавяване. Обстоятелствата около смъртта на другите апостоли могат да бъдат известни единствено на базата на църковни предания, затова ние не трябва да отдаваме значение на който и да е друг документ. Най-често възприетото църковно предание по отношение на смъртта на апостол е, че Апостол Петър е бил разпънат с главата надолу на кръст във формата на Х, в Рим, в изпълнение на Исусовото пророчество (Йоан 21:18). По-долу са най-популярните „предания” по отношение на смъртта на другите апостоли.

Матей е понесъл мъченичество в Етиопия, убит от рана с меч. Йоан е бил мъчен, когато е бил сварен в огромен съд с врящо олио по време на вълната на преследване в Рим. Въпреки това, той бил избавен по чудо от смърт. Йоан тогава е бил осъден в мините в затвора на остров Патмос. Той написва пророческата си книга Откровение на Патмос. Апостол Йоан по-късно е освободен и се връща в това, което сега в наши дни Турция. Той умира като стар човек, единственият апостол, който умира в мир.

Яков, братът на Исус (не официално апостол), водачът на църквата в Ерусалим, е бил хвърлен от югоизточния връх на храма (над сто фута надолу), когато е отказал да се отрече от вярата си в Христос. Когато откриват, че той оцелява след падането, неговите врагове го бият до смърт с тояга. Това е същия връх, който Сатана показа на Исус по време на изкушението.

Вартоломей, известен също като Натанаил, е бил мисионер в Азия. Той е бил свидетел в днешна Турция и е бил преследван заради проповядването си в Армения, бит до смърт с камшик. Андрей е бил разпънат на кръст във форма на Х в Гърция. След като е бил бит с камшик силно от седем войници, те връзват тялото му за кръста с въжета, за да удължат неговата агония. Неговите последователи свидетелстват, че когато той е бил воден към кръста, Андрей го е поздравил с тези думи: „Аз отдавна желаех и очаквах този щастлив час. Кръстът е бил осветен от тялото на Христос, висящо на него.” Той продължава да проповядва на мъчителите си в продължение на два дни, докато умира. Апостол Тома е бил намушкан с копие в Индия по време на едно от мисионерските си пътувания за установяване на църквата там. Матия, апостолът избран да замести предателя Юда Искариотски, е бил бит с камъни и след това обезглавен. Апостол Павел е бил измъчван и след това обезглавен от злия император Нерон в Рим през 67 сл. Хр. Има предания също и по отношение на другите апостоли, но нито едно с достоверна историческа подкрепа или такава от традиции.

Не е толкова важно как са умрели апостолите. От значение е фактът, че те всички са били готови да умрат за вярата си. Ако Исус не е бил възкресен, учениците щяха да знаят. Никой няма да умре за нещо, което знае, че е лъжа. Фактът, че всеки един от апостолите е бил готов да умре от ужасна смърт, отказвайки да се отвърне от своята вяра в Христос, е огромно доказателство, че те наистина са били свидетели на възкресението на Исус Христос.

EnglishВърнете се обратно на основната българска страница

В Библията записана ли е смъртта на апостолите? По какъв начин е умрял всеки апостол?
Споделете тази страница: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries